Prima pagină » Puterea Gândului » „O să fii președinte! Totul e aranjat!”

„O să fii președinte! Totul e aranjat!”

Tipic pentru premier: să le "aranjeze" iute pe toate, atunci când interesele personale i-o cer.

Tipic pentru premier: să le „aranjeze” iute pe toate, atunci când interesele personale i-o cer. Doar că Wiesel a rezistat presiunilor. „Ce treabă am eu cu președinția Israelului? Sunt scriitor”, le-a spus ziariștilor, relatându-le episodul. Deși nu are cetățenie israeliană (trăiește de mulți ani la New York), Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, e unul dintre cei mai calzi, mai argumentați susținători ai Statului Israel. În noiembrie anul trecut, când Shimon Peres i-a oferit cea mai înaltă distincție, Medalia Prezidențială, a declarat: „Israelul este în centrul vieții mele și, chiar dacă nu trăiesc acolo, Israelul trăiește în mine”.

Ce l-a determinat pe premierul Netanyahu să apeleze, într-un gest disperat, la Elie Wiesel? Același motiv care l-a determinat, cu câteva luni în urmă, să înceapă lobby-ul pentru… desființarea instituției prezidentiale: faptul că, favorit în alegerile din 10 iunie se arată a fi dușmanul său, Reuven Rivlin (74 de ani), unul dintre fruntașii partidului pe care îl conduce – Likud. Văzând că nu va reuși să „aranjeze” nimic, în cele din urmă și-a călcat pe inimă și a anunțat că el personal și partidul pe care îl conduce îl vor susține pe Rivlin.

Președintele Israelului e ales de Knesset (Parlament), pentru un mandat de 7 ani. În competiție sunt înscriși 5 candidați. Al 6-lea, laburistul Benjamin Beneliezer a fost obligat să își anunțe retragerea sâmbătă după-amiază, după ce poliția l-a audiat timp de cinci ore, într-o anchetă care vizează suspiciuni legate de proveniența sumelor de bani cu care și-a construit casa din Jaffa. Prin urmare, la start se aliniază, alături de Reuven Rivlin, fosta judecătoare de la Curtea Supremă Dalia Dorner (80 de ani), căreia retragerea lui Beneliezer îi acordă o șansă în plus, spre satisfacția lui Netanyahu, parlamentarul Meir Sheetrit (66 de ani), fostul parlamentar și președinte interimar al Israelului (când al optulea președinte, Moshe Katsav, a fost suspendat din funcție, în urma unui scandal sexual) Dalia Itzik (62 de ani) și, în sfârșit, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie Dan Schechtmanm (73 de ani).

Deși funcția de președinte al statului este una pur onorifică, simbol al unității naționale, e greu de crezut că cei 120 de electori din Knesset (unde intrigile și jocurile de putere sunt la ordinea zilei) vor opta pentru un candida din afara sferei politice. Al 10-lea președinte al Israelului nu va fi, probabil,  chimistul laureat (primul președinte Chaim Weizmann era de profesie chimist, iar al patrulea, Ephraim Katzir, era biofizician, dar și primul și al patrulea cu o solidă experiență politică). Oricum, Dan Schechtmanm și-a câștigat simpatia opiniei publice, într-o țară sătulă de politicianism.

Mandatul lui Shimon Peres se încheie pe 27 iunie, cu puțin înainte ca el să împlinească 91 de ani. Cu Shimon Peres se sfârșește o lungă perioada istorică – epoca Părinților Fondatori. Peres a fost un adevărat om de stat. Nici unul dintre candidații de astăzi nu se ridică la statura lui.

În ultimii ani, tensiunile sale cu Netanyahu s-au acutizat. Fără să o facă în public, unde a păstrat mereu aparențele, președintele i-a reproșat premierului ezitările, suspicionita cronică, faptul că s-a înconjurat de o curte de yesmen, colapsul tratativelor cu palestinienii și discursurile sale găunoase despre pace.

De ce se teme Netanyahu de Rivlin? Pentru că, dacă va ajunge președinte, Rivlin va desemna primul ministru, din coaliția care va rezulta în urma parlamentarelor din 2017 sau mai devreme.