Juncker vrea să introducă în meniul summitului european de săptămâna viitoare aberația lui preferată: constituirea unei armate UE. (Ai zice că s-a aripat la un pahar de vorbă, dacă n-ar fi notoriu că omulețul euforic care conduce ditai Comisia Europeană e și purtătorul de cuvânt al doamnei cancelar Merkel).
De prin 2015, când i-a fost pusă în brațe ideea, Jean-Claude Juncker se împleticește cu ea pe unde poate. Cotrobăie prin minte după argumente. (Fost premier al Luxemburgului, n-a văzut soldați când era un puști; armata Marelui Ducat are vreo trei sute de militari cu tot cu pompieri).
Astăzi zice: ”Nu putem miza că cineva din afară se va ocupa de securitatea noastră”. Dar NATO ce e? E periculos că liderii europeni se ofuschează doar fiindcă președintele american în exercițiu le-a cerut să-și respecte obligațiile, tratându-i ca pe niște argați. Nici unul n-a îndrăznit să-i explice cum funcționează bugetul Alianței, că nu se varsă sume într-un coș, cum încă își închipuie Donald J. Trump, cerând plata din urmă. Adevărul e că America a ținut și ține umbrela de securitate asupra Europei, în timp ce țările de pe vechiul continent și-au văzut și își văd liniștite de business.
„O adunătură de găini e o formațiune de luptă asemănătoare politicii externe și de securitate a UE” – gura belicosului adevăr grăiește. Numai că, la precara diplomație și la lipsa de coordonare în materie de securitate, Juncker are o singură soluție: armată UE!
Când, înainte de Brexit, britanicii s-au opus ideii, convingându-i la vremea respectivă și pe francezi (Marea Britanie și Franța – cele două mari armate în cadrul Uniunii Europene atunci), au explicat, la mintea cocoșului: a te apuca să duplici NATO înseamnă să-ți închizi umbrela, tocmai acum când plouă torențial. Iar cu un președinte ca Trump, adaug, înseamnă să pui între paranteze Alianța, cu celebrul ei Articol 5 cu tot, în speranța că vreodată vrei putea aduna destule fonduri – ca să ce? Să desființezi armatele naționale, topindu-le într-una comună? Să păstrezi armatele naționale, anemiindu-le, ca să faci chetă pentru Marea Armată UE? În afara Germaniei, câte țări vor fi dispuse sau vor fi în măsură să contribuie?
„O armată comună europeană ar transmite Rusiei că suntem serioși în apărarea valorilor Uniunii Europene” decreta Jean-Claude Juncker încă de acum doi ani. Ideea numai a unei armate comune europene îl face pe Putin să exulte. Proiectul în sine e un semnal al slăbirii NATO. Cât despre valorile Uniunii Europene – trebuie mai întâi definite. Dacă ghiftuiții birocrați bruxellezi reprezintă aceste valori, nimeni nu va fi dispus să le apere cu viața.