Parcă-l văd pe președintele ales al Statelor Unite învârtind surescitat un glob pământesc.
Când n-au fost contradictorii, declarațiile sale din campanie au fost rizibile, iar unele de-a dreptul periculoase.
Președintele în exercițiu, Barack Obama, pentru care Nobelul a fost transformat în premiu de încurajare, lasă în urmă un Orient Mijlociu în flăcări, cu autointitulatul Stat Islamic greu de dizlocat din Irak și Siria. Soluția a două state pentru încheierea conflictului israeliano-palestinian e mai puțin probabilă ca oricând.
Donald Trump, candidatul la președinția Americii, despre Orientul Mijlociu: „Nu-mi place deloc, dar Assad ucide ISIS. Rusia ucide ISIS și Iran ucide ISIS”; „Voi distruge ISIS, dar o să prefer să nu fac asta cu trupele noastre, cred că înțelegeți…”; „ISIS produce o groază de bani, pentru că au anumite exploatări petrolifere pe care le-au înhățat. Unele în Siria, unele în Irak. O să-i bombardez pe cretini. Le arunc în aer conductele! Le arunc în aer fiecare picătură! Nu las nimic în urmă”; „Ei bine, aș fi vrut să ajut Arabia Saudită. Aș fi vrut să protejez Arabia Saudită. Însă Arabia Saudită ar trebui să se pregătească să ne ajute economic pe noi. Ei câștigau, înainte de a se prăbuși prețul petrolului, acum câștigă la jumătate, dar fac un miliard de dolari pe zi”; despre președintele Egiptului: „E un tip fantastic. Am avut o chimie bună. A luat controlul Egiptului, chiar l-a luat”; „Sprijinul pentru Israel e o expresie a americanismului. Respingem concepția falsă că Israelul e un ocupant; despre construcțiile Israelului în teritoriile palestinene: „Trebuie să continue”; „Acordul cu Iranul a fost una dintre negocierile cele mai proaste pe care le-am văzut în viața mea (…) Mai rău ca orice e că acordul așează Iranul, sponsorul numărul unu al terorismului islamic radical, pe calea armelor nucleare”.
Excepționala, diabolica diplomație rusească își va face în continuare jocurile în regiune. N-ar fi exclus – chiar sub privirile admirative ale președintelui Trump.