Cartea se numește „Conversație la Catedrală” (tradusă și în limba română de admirabilul Mihai Cantuniari), se petrece în anii dictaturii generalului Manuel Arturo OdrÃa (1950-1956), iar Catedrala e o speluncă de la marginile Limei.
Vorbele sună cam așa: S-a ales praful de Peru… nu mai e nimic de făcut! Sentimentul dominant e astăzi ca mai mereu: un amestec bizar de lehamite și iluzii.
Papa a ajuns aseară de la Santiago de Chile la Lima, pentru o vizită de trei zile.
Și în Peru, ca în Chile, populația e majoritar catolică (peste 81 la sută). Ca în Chile, și în Peru el Papa Franscisco va trebui să se confrunte cu ecouri ale unui scandal sexual uriaș, legat de Sodalitium Christianae Vitae (Frăția Vieții Creștine), o societate înființată de la Lima în 1971 de Luis Fernando Figari, care în 1997 a obținut binecuvântarea lui Ioan Paul al II-lea (unul dintre argument fiind acela că Sodalitium putea fi o barieră în calea teologiei eliberării – poveste veche și lungă). O carte a unuui fost membru al Frăției a dezvăluit nu doar abuzurile sexual împotriva minorilor (până atunci mărturiile acestora n-au fost crezute, liderii comunității fiind și prea bogați și prea influenți. La trei ani după demisia superiorului general Figari și după ce acesta a părăsit Peru, în octombrie 2013, un membru al Frăției, Pedro Salinas, a publicat cartea-manifest „Al diablo con dios”, devastatoare. Pe lângă cazurile de pedofilie, Salinas relatează pe larg despre corupția din sânul Sodalitium Christianae Vitae, ideologia sa fascistoidă și legăturile cu bande de crimă organizată în scopul alungării unor agricultori de pe propriile terenuri din nordul țării, din preajma Piurei. (Vaticanul n-a oferit încă o condamnare oficială a Frăției).
Azi-dimineață, după întâlnirea cu liderii laici, Suveranul Pontif s-a îndreptat orașul Puerto Maldonado (din sud-estul statului), capitala regiunii Madre de Dios și poarta principală din intrare în jungla amazoniană. Aici l-au așteptat mii de indigeni, reprezentanți ai disperatelor lor comunități, victime ale minelor de aur care au mușcat din junglă aproximativ 450 de kilometri pătrați, contaminând apa cu metale toxice (mercur). Oamenii aceștia au apucat să îi trimită și o Petiție Papei, rugându-l să-i reprezinte în lupta cu autoritățile pentru a li se restitui pământurile și a salva mediul.
Indigenii i-au organizat o primire caldă și colorată, cu cântece și dansuri. Impresionat, Sanctitatea Sa a vorbit despre „rănile adânci pe care Amazonia și triburile ei le poartă”, despre marile interese economice din spatele exploatărilor feroce și despre amenințările la sănătatea Planetei, încredințându-i că Biserica nu va obosi să le pledeze cauza, conștientă că pledează înseși cauza vieții pe pământ.
În seara aceasta, Papa s-a întors la Lima, unde opinia publică urmărește de ceva vreme scandalul de corupție al cărui protagonist e președintele Pedro Pablo Kuczynski.