Încă de pe vremea când era premier tehnocrat, lui Dacian Cioloș i-a dat cu PLUS. Din 2016 în 2019, banii alocați de la Buget partidelor parlamentare au crescut de la echivalentul a 1,5 milioane de euro la 85 de milioane de euro. Poate că ar fi fost ceva mai puțini, dacă în Parlament PNL n-ar fi cerut în 2017 triplarea dublării.
Cum să nu voteze așa-numita Opoziție proiectul de Buget pe care îl critică de ochii electoratului, când acolo sunt și bănișorii ei? Pe lângă cei 50 de milioane euro ai PSD pe 2019, PNL are puși deoparte 40 de milioane euro, USR – 20 milioane euro. (Asociația Culturală UDMR e finanțată fără număr, dar nu prin Autoritatea Electorală Permanentă, ci prin Secretariatul General al Guvernului, iar ALDE și PMP înhață un „mărunțiș” de câteva milioane).
Cei care plâng de mila țărișoarei, cei care vor schimbare, la atâta bănet cât vor înșfaca din banii contribuabililor anul ăsta sunt (ca în anecdota lui Moisil) alți oameni decât în 2016 – „oameni noi în politică”.
Un partid zis emergent, Pro România (așchia PSD), care n-are deocamdată acces la bani, vine cu praf în ochii electoratului, somând partidele îmbuibate de la Buget să scuipe banii din cioc și propune un amendament ultrapopulist la Buget – zero bani la toată lumea! – știind bine că, prin legea pe care și-au dat-o partidele parlamentare, n-au cum să ia mai puțin de 0,02 la sută din PIB.
În România, la banii ăștia, partidele parlamentare au devenit, în termeni de profit, cea mai prosperă afacere.