Care este explicația comportamentului afișat de T. Băsescu? Nu mai candidează la vreo funcție în stat – și atunci, la ce bun această hărțuială electorală stearpă cu USL și V. Ponta?
Răspunsul este, cred, simplu și în acord cu stilul animalului politic Băsescu. Ca să conteze în continuare în viața politică, din care, urmând exemplul lui Iliescu, a declarat că nu va ieși decât cu picioarele înainte, nu are decât o soluție: să fie liderul opoziției „de dreapta” în anii care urmează.
Pe Băsescu nu îl mai interesează „poporul”, cu care oricum a pierdut contactul încă din vara lui 2012. De aceea a și făcut la scenă deschisă afacerea din Călărași, care îl transformă în imagine publică într-un moșier, un latifundiar pe banii statului, ai zisului popor. Conștientizează deficitul masiv de imagine pe care îl încasează astfel, dar nu-i mai pasă. Cam așa cum A. Năstase, în iarna lui 2005, după ce pierduse alegerile prezidențiale, s-a dus și a măcelărit zeci de mistreți la Balc.
Băsescu a avut grijă ca în zona PDL și partidelor -maxitaxi de dreapta să nu existe niciun lider de marcă. Prin urmare, nu are decât să hărțuiască puterea actuală în tot anul electoral 2014 pentru ca după ce pleacă de la Cotroceni să devină automat liderul opoziției. Și să fie chiar un arbitru în alegerile prezidențiale, după cum deja a anunțat: îl voi vota pe Crin Antonescu, dacă ajunge în turul doi cu candidatul PSD.
La rândul său, V. Ponta primește atacurile lui Băsescu ca pe o mană cerească. Acțiunile dubioase și erorile guvernului său au astfel acoperire în tot momentul: noi vrem să vă mărim salariile și pensiile, vrem să facem bine, dar, deși m-am rugat de el, m-am dus și la Cotroceni, l-am luat și pe Isărescu cu mine, nu ne lasă Băsescu, moșierul pe banii statului, care urăște poporul.
Acuzațiile reciproce Băsescu Ponta vor funcționa în următoarele luni ca un mecanism bielă-manivelă spre beneficiul politic al ambilor, căci nu au nimic de împărțit, țintele lor sunt diferite. Iar Crin Antonescu va încerca să se suie pe biela-manivelă, ca Buster Keaton în Mecanicul „Generalei”, pentru a câștiga președinția. De aici și poziția moderată, „raționalistă”, nicidecum isteroidă, ca în cazul liderului PSD Ilie Sârbu, a lui Antonescu față de actualul conflict Băsescu – Ponta.
Cine n-are nimic de câștigat din această tarantelă în trei? Ghici, ghicitoarea mea.