Pe omul cu ordinea nu-l vrea nimeni
Un cuvânt al cărui sens îi scăpase demult actualului guvern și-a făcut loc în declarațiile despre remaniere ale unor lideri liberali: „ordine”. Astfel, președintele PNL, Crin Antonescu, așteaptă de la viitorul ministru de Interne, Klaus Iohannis, „mai multă ordine în guvern și în țară”, iar acesta din urmă și-a propus „să ordoneze” instituțiile statului aflate în subordinea sa. Nu cred că dl Iohannis a fost doar ecoul șefului său politic, cred că „Să facem ordine!” a reprezentat chiar deviza sub care conducerea PNL a decis această remaniere exclusivă, care echivalează cu a pune piciorul în pragul casei, pe care o împarte cu PSD.
Nevoia de bună rânduială i-a cuprins pe liberali când pesediștii au început să-i ignore de la adoptarea unor legi și măsuri cu impact electoral. Modificările aduse Codului Penal și Legea amnistiei, introduse în Parlament, în decembrie și prost primite de populație i-au aruncat pe Crin Antonescu și Victor Ponta într-un mic război, la încheierea căruia nu au mai putut redeveni prieteni. De-atunci, s-au tot contrazis cu blândețe, dar electorata criticată de Iohannis a pus capac. „N-a fost o măsură discutată cu partidul nostru”, au sărit liberalii. „Poate unii au lipsit de la ședința USL, dar miniștrii liberali erau prezenți”, le-au replicat pesediștii. Soarta ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu, incertă de mai multă vreme, a fost, cu această ocazie, pecetluită. Profitând de faptul că portofoliul liber de la Interne permitea o remaniere, PNL a hotărât să facă una mai largă, împingând în echipa guvernamentală o garnitură de liberali mai duri, care să nu îi mai facă toate voile lui Victor Ponta, precum miniștrii Stroe și Chițoiu, ce, lesne, puteau fi confundați cu pesediștii.
Omul pe care PNL contează să facă minuni este prim-vicepreședintele Klaus Iohannis, a cărui bună imagine, de eficiență și sobrietate, ar urma să se răsfrângă asupra componentei liberale din guvern, dacă nu a Executivului în ansamblu. Pentru a-i spori puterea, partidul cere pentru dl Iohannis și funcția de vicepremier, pe care însă pesediștii spun că nu pot să i-o ofere. De fapt, asemenea lui Traian Băsescu în 2009 – când primarul Sibiului a fost propus premier în numele aceleiași alianțe – PSD nu-l vrea pe dl Iohannis la Palatul Victoria. Se teme că este prea puțin dispus la compromisuri, prea aplicat asupra muncii sale, prea riguros și greu, dacă nu imposibil, de controlat. Se teme că îl va eclipsa pe Victor Ponta, că îi va dezvălui, prin alăturare, inconsistența, că va deveni, în același guvern, un premier al liberalilor, care îl va împinge, în încrederea publică, tot mai jos pe cel aflat în funcție. De Klaus Iohannis, omul cu ordinea, se tem, așadar, și prietenii, și dușmanii politici, iar aceasta este cea mai bună scrisoare de recomandare primită, deocamdată, de cetățenii guvernați.