Pe Ponta îl doare la „bașcheți”

Pe Ponta îl doare la bașcheți
Publicat: 26/01/2014, 21:49
Actualizat: 06/07/2016, 09:18

În general, nu folosesc cuvinte tari vizavi de indolența și lipsa de respect a politicienilor noștri față de „poporul lor”. De astă dată, însă, găsesc că pe Ponta îl doare „la bașcheți” de nație și că ne-a dovedit asta din plin. „Cum s-au descurcat instituțiile cu blocajul, cu înzăpezirea, cu viscolul?!”, îl întreabă o reporteră. „Deocamdată, bine. Mersi. Pa!”, răspunde el. Un fel de „hai sictir, plebe!” fără drept de apel.

Până unde să ajungă lipsa de respect a „băiatului” de la guvern, vorba administratorului sălii unde dă el la coș, ca, în timp ce jumătate de țară și populația aferentă se zbat sub zăpezi, tu, premier, să-ți vezi de tabieturi și pasiuni, și să te și rupi în fițe arogante.

Poate că domnul Ponta „privește” la tv doar la reluările cu el însuși, altfel nu-mi explic cum de nu l-au scurtcircuitat imaginile de cod roșu în alb și negru. Nu-mi imaginez cum să vezi și să auzi ce se întâmplă în țară și să nu-ți amintești, amușinând prin vechile-ți gânduri mirosul de metal ascuțit al viscolului; să nu-ți lăcrimeze ochii înțepați de așchiile ninsorii; să n-ai un soi de început de paralizie, când nu-ți mai simți călcâiele degerate, când mâna care ține, inconștient, felia de pâine nu mai nimerește gura, amorțite fiind, ambele, de ger; să nu te duci la guvern, ca să fii acolo, pe fază, să vrei si să te preocupe.

Nimic din toate astea nu a simțit și nu a gândit premierul față cu disperarea oamenilor surprinși de zăpezi, pe care încearcă să-i îmbrobodească zi de zi. Cărora le spune că, „deocamdată”, guvernanții au muncit bine și totul e în regulă. „Toată lumea să trăiască, numai noi să nu murim”, pare să fie azi deviza lui Ponta. Asta deși lumea normală trăiește, complet, în afara poveștii lui de succes.

Nu, guvernanții, „deocamdată”, nu s-au mișcat bine. S-au mișcat rău. Trei autostrăzi închise, 30 de DN-uri – cele mai importante legături între Muntenia, Dobrogea și Moldova – și alte zeci de DJ, blocate de două zile. „UAT-uri și alte așezări” – adică orașe și sate – izolate, fără apă, curent și hrană. 24 de ore de ninsoare au dat țara de gard, au bulversat-o, au rupt-o-n patru.

În fiecare an o luăm de la capăt, ca o adunătură de lobotomizați care, mereu, n-au habar ce-i aia iarnă. Și, cu cât vine mai târziu, cu atât ne prinde mai epuizați și mai nevricoși.

De unde să știe premierul câtă disperare se vede, prin parbrizul înghețat, în privirea unui tată prins de viscol, pe autostradă, într-o mașina în care sunt soția și fiica sa de doi ani. Unde să fi văzut el oamenii – tineri și bătrâni – care fac cu schimbul „la căldură”, în cabinele TIR-urilor, ca să-și recapete respirația; cine să-i fi arătat chipul descompus al celui care s-a trezit cu capota explodată și cu parbrizul înfipt în obraz, în mijlocul unui accident în lanț, pe A1?

Instituțiile statului au acționat, „deocamdată, foarte bine”: au închis drumurile, au lăsat zeci de autoturisme și sute de TIR-uri întinse pe șosele, și au chemat armata ca să dea la zăpadă, să transporte răniții și să facă aprovizionarea localităților izolate. Altfel, „comandamentul” a anunțat cod roșu și așteaptă să se facă primăvară ca să bage lamele la deszăpezire.

Ce vreți, de unde să știe Ponta cum s-a gâtuit țara între Focșani și Urziceni, ca un sângerete, și că românii așteaptă, de trei zile, să dea cineva drumul la drumuri?!

El se concentrează pe unu” cu fâs, de trei puncte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...