Prima pagină » Puterea Gândului » Penitența domnului Cioloș întru preafericire

Penitența domnului Cioloș întru preafericire

Penitența domnului Cioloș întru preafericire
Dacian Cioloș a găsit calea de mijloc, ceea ce în viață este de prețuit, dar în politică s-ar traduce că-i enervezi și pe ăia pro, și pe ăia contra: din rațiuni tehnocrat-finanțiste, a păstrat și bugetul ciuntit pentru biserici, dar din considerente politicianiste a pupat și poala popii.

Pentru un tehnocrat, prim-ministrul Dacian Cioloș dă dovadă de o versatilitate politicianistă cel puțin curioasă. În două zile, el a reușit să bulverseze pe toată lumea care nu citește atent, adică pe aproape toată. Mai întâi, Guvernul său a emis în miezul nopții de vineri un proiect de buget cu 0 lei pentru construcția, reparația și modernizarea de biserici. Am văzut un tehnocrat venit la Guvern cu un mandat scurt, de un an, deci un tip care își permite să nu îi tremure genunchii ca oricărui politician, în fața amenințărilor populiste ale majorității electoratului.

Un tip care își permite să arate în mod răspicat că România este un stat laic, care își cheltuiește veniturile așa cum consideră de cuviință conducătorii săi laici și aleși de către populație. Un om cu capul pe umeri, care deși știe că vine un an electoral, a pus stop practicii neortodoxe de a pompa bani în biserici, înainte de alegeri.

Apoi, a doua zi de dimineață, Dacian Cioloș a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Patriarhul Daniel (mă rog, de fapt nu se știe cine a sunat primul, dar Guvernul a comunicat primul acest fapt), pentru a-i readuce preafericirea pe înaltul chip bisericesc: poate că scrie 0 lei acolo, înaltpreasfinția voastră, dar iată că salariile preoților și neclericilor din biserici cresc, ba mai pune Guvernul bani și la lăcașurile din străinătate. Și, fie vorba între noi, preasfinte, „Guvernul României va asigura finanțare pentru proiecte de investiții importante”, ba chiar „există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare în funcție de posibilități pentru lăcașurile de cult aflate în construcție”.

Oameni suntem. Vrednic este. Cum ar zice laicii: șefule, o facem pe-amiabilă (adică – pentru cititorii noștri neșoferi – ne-nțelegem noi mai la o rectificare bugetară, mai la un Fond de Rezervă…).

Imediat, din Deal a strigat Înaltul, spre auzul poporului, traducerea: „Guvernul României va căuta soluții pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului”. Aia ne e grija, cred că toți preoții de țară și din parohiile sărace și-au suflecat sutanele țopăind de bucurie.

Păi ce facem, Dacian? Am văzut, apoi n-am mai văzut? Apa s-a făcut vin, iar tehnocratul, politician? La ce bun acest telefon făcut public cu surle trâmbițe de ambele părți – Guvern și Patriarhie, dacă nu pentru un PR cam găunos și strict de ochii lumii? Căci, spre meritul lui Dacian Cioloș, deocamdată proiectul de buget tot ăla a rămas, cu 0 lei pentru construcția de noi biserici și 0 lei pentru reparația celor existente, chit că el nu va trece așa de Parlament, unde mulți preanefericiți vor avea grijă să îl umple cu amendamente-cadou, inclusiv pentru biserici.

Dar să spunem clar ce s-a întâmplat de fapt, căci multă lume nu a înțeles nimic din acest talmeș-balmeș creat de o parte a presei aflată în tură de weekend, dar și de prim-ministrul Dacian Cioloș, cu pirueta sa populistă, menită să liniștească românii preacredincioși.

Dacian Cioloș NU „s-a sucit”. Dacian Cioloș NU „a tăiat banii BOR”. Dacian Cioloș doar a făcut o scenetă de imagine, în care a ținut, în mod suspect de țipător, ca publicul să afle că nu a pus gând rău Bisericii.

Proiectul de buget pe 2016 prevede 0 lei la capitolul finanțării de construcții de biserici noi și de reparații și modernizări ale celor existente, spre deosebire de 2014, când acest capitol prevedea 148 de milioane de lei, iar în 2015 177 de milioane de lei. Am văzut acreditată teoria că așa apare în toate proiectele de buget, 0 lei la acest capitol: este fals, cel puțin pentru ultimii doi ani. În același proiect de buget, este prevăzută o creștere a salariilor preoților și personalului neclerical care totalizează aproximativ 150 de milioane de lei, adică vreo 33 de milioane de euro. Creșterea, ne explică Ministerul Finanțelor, se datorează actelor normative emise de Guvernul Ponta. Bugetul mai prevede fonduri în creștere pentru lăcașurile de cult românești din străinătate, precum și 1,3 milioane lei pentru schitul românesc de la Muntele Athos, spre exemplu.

Pornind de la aceste date, o parte a presei a titrat că Guvernul taie banii BOR. Parțial adevărat, parțial eronat. Banii curg în continuare, ba chiar mai mulți la unele capitole, după cum se vede pe cifre, dar nu și la construcția și reparația bisericilor. De altfel, o statistică prezentată în buget arată că banii alocați anii trecuți la acest capitol ajung și pentru 2016, chiar dacă acum sunt alocați 0 lei.

Duminică dimineața, după nuielușa din Ajun de Moș Nicolae, au venit dulciurile tradiționale. Într-un comunicat de presă, Guvernul anunță că Dacian Cioloș și Patriarhul Daniel au avut o convorbire telefonică de dimineață, în care prim-ministrul l-a asigurat pe Înalt Preafericit de susținerea Guvernului și de faptul că vor fi alocați bani de la buget pentru proiectele importante ale Bisericii, precum și pentru construcția de noi lăcașuri de cult. Înalt Preafericitul, la rândul preafericirii sale, a comunicat și el că buna înțelegere cu Guvernul s-a pecetluit la telefon și că statul finanțează în continuare Biserica, ba chiar pe cea mai importantă ctitorie a sa, Catedrala Mântuirii Neamului.

Am simțit că am asistat la o mea culpa publică din partea prim-ministrului Dacian Cioloș, deși acesta și Guvernul său nu au greșit cu nimic. Poate or fi greșit la alte capitole bugetare – nu mă pricep să citesc bugete și mă abțin să-mi dau cu părerea de ce s-au umflat serviciile și Armata, în detrimentul Muncii și al Transporturilor, deși am explicațiile mele „laice”.

Am asistat la o penitență de ochii lumii și de pansarea orgoliilor bisericești, care cu siguranță nu vor sărăci la bugete din atâta lucru. Dar de ce are nevoie un guvern tehnocrat, cu mandat de un an, de ochii lumii? Se gândește Dacian Cioloș să fie prim-ministru și după toamna lui 2016 sau îi e teamă că ar putea fi sabotat de partide până atunci?

PS: Într-o atitudine perfect pasiv-agresivă, Ministerul Finanțelor  a dat dovadă de mai multă vână decât prim-ministrul în această speță, explicând că banii pentru construcția și reparația de biserici, adică vreo 150 de milioane de lei, se regăsesc în creșterea salariilor preoțești și neclericale, legiferată de Guvernul condus de Victor Ponta. O enunțare pur agresivă, dar și finanțistă în același timp, ar fi sunat cam așa: nu se poate și cu sufletul în Rai, și cu…

PPS: Întrebare: a telefonat Dacian Cioloș spășit și capilor Bisericii Catolice, celei Greco-Catolice sau ai celorlalte culte importante din România? Căci e vorba și de banii lor în acest buget, nu doar de cei ai Bisericii Ortodoxe Române.

Dacian Cioloș a găsit calea de mijloc, ceea ce în viață este de prețuit, dar în politică s-ar traduce că-i enervezi și…

Posted by Andrei Luca Popescu on Sunday, December 6, 2015