Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți în raportul său de toamnă previziunile economice pentru anul viitor la nivelul întregii economii mondiale plus defalcat pentru fiecare continent și țară.
Previziunile FMI sunt folosite ca reper în întreaga lume, atâ de guverne cât și de companii, bănci, analiști sau politicieni. Cu toate că previziunile FMI au fost depășite de realitate în foarte multe cazuri, în special după criza începută în 2008 rapoartele instituției de la Washington, care știe măruntaiele fiecărei țări mai bine chiar decât guvernele respective, ele sunt luate în considerare.
Pentru România, FMI a dat o creștere economică de 2,5% pentru anul viitor, iar pentru acest an și-a menținut estimarea din vară de 0,9%. Ca un reper pentru acest an, creșterea economică inițială fusese estimată la 2,3-2,8%, a fost revizuită la 1,3 – 1,8%, pentru a sfârși la 0,9%. Asta dacă nu se mai întâmplă ceva în ultimele trei luni din acest an care ar afecta economia. În 2011, când economia României a avut o creștere de 2,5%, se pornise de la o estimare de 1%. În 2010 se pornise de la o creștere economică de 0,5 – 1%, iar realitatea a fost de – 1,6%. Când la finalul lui 2008 se făcea bugetul pentru 2009, FMI, guvernul Boc și BNR luau în considerare o creștere economică de 4%. În primăvara lui 2009, când am luat peste noapte împrumutul de 20 miliarde de euro de la FMI, se estima că economia va scădea cu numai 2%. Din păcate, până la finalul anului, economia a scăzut cu peste 6%.