Pentru ministrul muncii și pentru guvern totul se învârte în jurul majorărilor de pensii și salarii la stat

Pentru ministrul muncii și pentru guvern totul se învârte în jurul majorărilor de pensii și salarii la stat
Publicat: 04/11/2013, 11:14
Actualizat: 20/01/2014, 19:13

Mariana Câmpeanu, ministrul muncii: Salariile și pensiile cresc la anul. Pensionarii vor primi mai mulți bani. Se reîntregesc pensiile. Cei care au pierdut bani îi vor primi înapoi. Salariile bugetarilor cresc. Liviu Voinea, ministrul bugetului: Trebuie să ne încadrăm în anvelopa salarială. Creștem investițiile la anul. În doi ani, vom avea încă „X” kilometri de autostradă. Toată ziua vedem pe galben aceste breaking news, care au în spate declarații ale miniștrilor cabinetului Ponta sau ale liderilor USL, alianța care conduce România de un an și jumătate și are 70% din Parlament.

Cam aceasta este retorica guvernului Ponta, să împartă banii care se strâng la buget din plățile pe care le fac companiile și românii. Problema este că se vorbește atât de puțin de cei care contribuie la buget, încât parcă nici nu ar exista. În spațiul public, în retorica politicienilor, în retorica celor de la putere, cei care contribuie la buget sunt pe ultimul loc. Ei trebuie să contribuie și atât. Pentru ca la anul pensiile și salariile bugetarilor să crească sau să se strângă bani pentru acei sute de kilometri de autostradă sau pentru proiectele de investiții ale guvernului, cineva trebuie să muncească, să producă profit, să miște bunurile și serviciile în economie, să-și găsească energie în fiecare zi, să facă un soft, să pună un șurub undeva, să fie comis-voiajor prin străinătate, să vândă ceva produs în România, să convingă un bancher fie să-i mai dea niște bani pentru o nouă investiție, fie să-i facă o reeșalonare. Înainte ca doamna ministru al muncii – cel mai antiliberal membru al PNL, asta dacă PNL se mai poate spune că are o gândire liberală, de sprijinire a antreprenorilor și a liberei inițiative – să vorbească despre majorările de pensii și salarii la stat, ar trebui să vorbească despre angajări în economie, despre locuri de muncă, despre ce cer firmele ca forță de muncă, despre măsuri economice necesare pentru ca o firmă să facă angajări, despre viitorul celor care au picat bacul și care acum trăiesc fie din banii părinților, fie lucrând la Carrefour pe 800 de lei. Nimeni nu vorbește despre cei care produc banii din care bugetul își ia banii. Premierul Ponta a efectuat, în ultimul timp, turul unor investiții făcute în România recent, dar este prea puțin. Sectorul privat, cu cele 700.000 de firme active și cei 2,5 milioane de angajați, care susține atât sectorul bugetar, 1,2 milioane de angajați, cât și cei 5,4 milioane de pensionari, are nevoie de mult mai multe măsuri economice. Este frustrant să vezi cum toți miniștrii vând publicului majorări de pensii și salarii ori de câte ori au ocazia, și în schimb fug când trebuie să discute și să rezolve problemele de administrație, de birocrație fiscală, de evaziune fiscală (evaziunea mare nu poate fi făcută fără protecție fiscală și politică).

Cred că antreprenorii ar da bucuroși de la ei o „majorare voluntară a taxelor și impozitelor” dacă s-ar reduce birocrația fiscală, dacă n-ar mai trebui să stea cu zilele la ghișee, dacă n-ar mai trebui să se uite în mii de pagini de legislație interpretabilă, dacă n-ar mai fi călcați săptămânal de sute de autorități care vor câte ceva.

La noi, guvernul și politicienii, indiferent de numele lor, sunt învățați să ia și să împartă ceea ce produc alții, fără să se îngrijească de soarta celor care produc. Ce înseamnă pentru un politician că o firmă are de plătit o sută de impozite și taxe, când ar putea să plătească doar jumătate sau chiar mai puțin? Nu înseamnă nimic. Ce înseamnă pentru doamna ministru a muncii că Arctic sau cine știe ce softist din Cluj mai angajează 500 sau cinci oameni? Nimic. Să angajeze, ca să avem din ce plăti pensiile și salariile! Că banii la buget vin de la sine. Voi produceți, noi îi cheltuim. E așa de simplu de la televizor!

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?