Prima pagină » Puterea Gândului » Poarta Djihadului în Paradisul islamic (II)

Poarta Djihadului în Paradisul islamic (II)

Poarta Djihadului în Paradisul islamic (II)
Oricât de bătrân ai intra în Paradis, vârsta care îți este fixată în eternitate nu trece de 33 de ani.

Coranul împodobește Paradisul cu o stilistică luxuriantă. I se atribuie multe denumiri: Firdaws, Djennah (Grădină), Ziua Veșniciei, Dar as-Salam (Casa Păcii), Hhuld (Eternitate). Cel mai acoperitor nume rămâne însă Grădinile Desfătărilor. Oricât de bătrân ai intra în Paradis, vârsta care îți este fixată în eternitate nu trece de 33 de ani.

Un râu cu apă limpede, un râu de lapte, un râu de miere și un râu de vin (care nu încalcă interdicția privind alcoolul, fiindcă, oricât ai bea din el, nu te îmbată) traversează umbra generoasă care se întinde în tot locul (Sura Muhammad, 15). Umbră, apă și lapte – visul arabilor mistuiți de arșiță din secolul VII, când a fost dictat Coranul. Dar pentru locuitorii  dematerializați ai Paradisului, nici apa, nici laptele nu au consistența celor din lumea aceasta. Drapați în mătase și brocart, fericiții vor ședea pe divane, unii în fața altora (Sura Fumul, 53), și toți în preajma lui Allah. Vor fi serviți cu fructe de tineri încântători, de pe tipsii din aur și argint. Dacă soțiile celor drepți vor binemerita să ajungă și ele în Rai, se vor reîntâlni aici cu bucurie, ele redevenind tinere și fecioare. Pe lângă soții, Paradisul e populat cu hurii (singular „hur”, plural „huriyat”), fete frumoase ca hiacintul, neatinse nici de om, nici de djinn, „cu ochi mari, ca niște perle ascunse” (Sura Întâmplarea, 22-24).

Trebuie să treci de primul nivel al lecturii, literal, la nivelul alegoric sau la cel anagogic (mistic), ca să înțelegi că toate aceste descrieri realist-somptuoase desemnează lucruri și ființe netrupești, cum Allah însuși, care stă în mijlocul lor, este, potrivit celui de-al 68-lea din cele 99 de Nume Frumoase ale Sale.

În Paradis nu vor mai exista minciuni și clevetiri și bârfe (păcate mari în Islam). Un singur cuvânt va străbate, ca un murmur, liniștea pioasă: „pace”.

Între cele 8 porți, una este Poarta Djihadului (Bab al-Djihad). Prin ea intră martirii Isalmului, cei care au luptat pentru credință în primul rând cu ei înșiși, în adevăratul Djihad, Djihadul Mare (Al-Djihad al-Akbar), dar și cei care au luptat cu arma în mână pentru credință, în Djihadul Mic (Al-Djihad al-Asghar).

Pentru criminali, pentru cei care ucid oameni nevinovați, necombatanți, pentru așa-zișii teroriști, această poartă a Paradisului și celelalte 7 sunt – conform Coranului și învățăturilor validate ale Profetului – veșnic închise. (Va urma)