Anume că, doar ei, acești „aleși ai neamului” – unii deveniți politicieni peste noapte, la apelul bocancilor, cei mai mulți gângavi, semianalfabeți și fără știința vreunei meserii – ar avea dreptul să vorbească, să critice, să acuze, să ironizeze, mă rog, să rumege mai multe cuvinte furajere, vorba lui Marin Sorescu.
Astfel, după ce liderii PSD acuză magistrații că-și permit să facă politică – numai și numai pentru că oamenii legii cer ca politicul să nu mai intre cu bocancii în bătătura Justiției, pentru a respecta unul dintre principiile fundamentale ale democrației, și anume „separația puterilor în statul de drept” – în speță pe șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, întrucât a îndrăznit să întărească solicitarea Inspecției Judiciare, cerându-le tuturor magistraților din instanța supremă ca, până la 1 septembrie, să motiveze toate sentințele judecătorești, aflăm că și anumiți liberali funcționează după aceleași principii: revanșard, arogant și lipsit de deprinderea bunul mers al democrațiilor europene.
Bunăoară, deputatul liberal Florin Roman – inițiatorul proiectului de lege pentru modificarea prevederilor din Codul Rutier, cu privire la prezența mașinilor de poliție/radarelor pe drumurile publice, care trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1000 de metri înainte – s-a ofensat pe motiv că Poliția se amestecă în politică, deoarece i-a cerut președintelui Iohannis să nu promulge legea pentru modificările aduse Codului Rutier. În opinia polițiștilor, „numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, ar urma să crească, în 2019, alarmant”, provocând până la 2.000 de decese anual.
Mai mult, Roman i-a atacat fără menajamente pe contestatari, făcându-i în fel și chip. „Aș vrea să înțeleg, dar nu pot. De ce se opun polițiștii de la rutieră la presemnalizarea radarelor, ca mijloc de prevenție? Doar pentru că dispare șpaga? Doar pentru că nu mai pot sta la pândă? Doar pentru că nu mai pot fi aroganți?”, a postat liberalul pe Facebook.
Scriind aici, în urmă cu niște zile, despre această aberație legislativă, m-am întrebat dacă e vorba de neștiință, de lipsă de imaginație/răspundere, de inconștiență, din partea inițiatorilor.
Și aflu că e și mai grav.
Marian Godină, o mai veche cunoștință a politicienilor, susține că Roman „a modificat articolul din Codul Rutier referitor la amplasarea radarelor, după ce el însuși a fost amendat și i s-a reținut permisul de conducere”.
„Domnul deputat a ocolit și dumnealui pe contrasens un limitator de viteză montat la o trecere de pietoni din dreptul unei școli, dar a fost filmat de camera unui aparat radar montat pe o mașină de Poliție. A rămas fără permis 60 de zile, a contestat sancțiunea spunând ba că nu a intrat pe contrasens pentru că veneau mașini, ba că a intrat, dar a fost caz fortuit. Instanța mai că-l face mincinos pe față. Domnul deputat se supără și se apucă de schimbat legi”, a postat și Godină pe Fcebook.
În consecință, Grupul Polițiștilor Rutieri a precizat că e posibil ca, după un așa perdaf încasat, să depună plângere penală împotriva lui Florin Roman, întrucât acesta a proferat injurii la adresa lor, numindu-i „șpăgari” și „ciubucari”.
Și, sincer nu mi s-ar părea chiar deplasat gestul polițiștilor, de vreme ce un ales al neamului generalizează, jignind un întreg grup profesional.
La urma urmei, ce ar trebui să facem?! Să ne obișnuim cu gândul că toți cei pe care îi alegem – ca să generalizăm și noi – n-au în cap, odată ajunși în Parlament, decât să se apuce să hăcuiască legile care nu le convin, care „îi terorizează”, care „le dă viețile peste cap”.
Penibil și periculos.