Prima pagină » Puterea Gândului » Ponta a făcut guvernul Miss Usturoi

Ponta a făcut guvernul Miss Usturoi

Ponta a făcut guvernul Miss Usturoi
Guvernul Ponta 3 a adus figuri noi în prim plan. Ioana Petrescu, consiliera lui Victor Ponta, este cea mai controversată numire, la Ministerul de Finanțe.

La a treia fisă băgată în aparatul de mixat guverne, premierul Victor Ponta a schimbat abordarea. Au mai trecut vremurile cumetriilor politice pe față, ale „sindromului nevestei”, acum s-a intrat în etapa numirilor de tineri cu structură de tehnocrat și a unor persoane din eșalonul doi-trei de prin ministere, care nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase. Ajungem imediat și la usturoi. Pentru că, veți vedea, dacă domnul Adrian Năstase ne punea acum 10 ani să-i numărăm ouăle, domnul Victor Ponta ne invită acum să-i cumpărăm usturoiul.

Problema lui Ponta 3 nu este că îl aduce pe Coco de la „Song” (grupul muzical al regretatului Ioan Luchian Mihalea), sub numele său de buletin Bogdan Stanoevici, de profesie actor, în postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Până la urmă, e un post-anexă la MAE, decorativ, în care liberalul Cristian David a dormit neîntors aproape doi ani, până l-a scos la lumina opiniei publice DNA-ul.

Problema lui Ponta 3 nu este nici atleta Gabriela Szabo, numită la Tineret și Sport, dulce lovitură de PR. Măcar Szabo știe pe propria piele ce este acela sportul la cel mai înalt nivel, spre deosebire de maratonistul Nicu Bănicioiu, și el un excelent exemplar de ministru-fantomă, care în aproape doi ani de mandat putea la fel de bine să guverneze de pe o insulă din Pacific, dacă e să ne luăm după activitatea sa relevantă public. Poate că acum, când a primit ce visează de ani de zile, portofoliul de la Sănătate, Bănicioiu ne va uimi pe toți și își va încorda în sfârșit mușchii de ministru adevărat, reformând sistemul sanitar.

Marea problemă a lui Ponta 3 este că a aburcat pe ditamai portofoliul Finanțelor o tânără de 34 de ani, fără experiență aplicată nici în lumea politică, nici în cea a finanțelor. Dar tinerețea și lipsa de experiență nu sunt păcate, până la urmă, dacă știi să le transformi în atuuri. O domnișoară plecată de 14 ani din România în SUA, eminentă absolventă de doctorat la Harvard, Ioana Petrescu a devenit cunoscută în România nu prin sfaturile pe care i le-a dat premierului Ponta din postura de consilier pe problemele de evaziune fiscală.

Nu și-a aflat celebritatea nici prin faptul că spune „apciză” în loc de „acciză” (vezi video aici, în emisiunea Gândul Live, de la minutul 11.55 și apoi și cu alte ocazii), până la urmă o tânără emotivă în fața camerei și plecată 14 ani din țară poate avea circumstanțe atenuante într-o Românie cu premieri cărora le pleznesc sinapsele la dilema gramaticală care – pe care.

Ioana Petrescu a devenit cunoscută în România drept „fata cu usturoiul” de la Guvern, o miss Usturoi venită de la Harvard să combată evaziunea fiscală cu dogma academică deprinsă în SUA. Editorialul ei devenit celebru pe internet o dată cu ea însăși, publicat în Ziarul Financiar, se intitula „Cumpărați-mi usturoiul, vă rog!” (Buy My Garlic, cum ar veni treaba pe la Harvard).

În această epistolă către români, viitoarea ministră a Finanțelor ne îndemna pe noi, contribuabilii, să nu mai plângem de mila bătrânilor care cerșesc pe stradă, vânzând o funie de usturoi ca să-și poată duce zilele, așa cum a plâns și ea când a venit în România, și mai bine să ne plătim cu toții impozitele, ca niște buni cetățeni. Pentru că statul nostru mare și bun va ști ce să facă cu banii din impozitele noastre și va asigura un trai edenic bunicuțelor noastre amărâte.

Iată concluzia sa: „Ce este de făcut? O soluție simplă și cu efecte pe termen scurt ar fi să faceți ce am făcut eu: cumpărați tot usturoiul și trimiteți bătrâna acasă la nepoți. Dar nu rezolvați problema. O soluție mai bună ar fi ca toți contribuabilii să își plătească impozitul, să avem destui bani pentru a plăti pensii mai mari și pentru a oferi servicii de calitate pensionarilor. Cumpără usturoiul, pentru că ești om! Plătește impozitele, pentru că ești cetățean și ești de două ori om astfel!”.

Într-un alt panseu frumos edulcorat cu scene din „It”s a Wonderful Life”, din perioada Crăciunului, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu făcea o nouă argumentație pro-domo, adică pro-Guvern: români, statul nu merge bine pentru că nu aveți voi destulă încredere în el și în instituțiile sale. Parcă ar mai fi și alte cauze, dar asta e concluzia: români, creditați statul cu încredere dacă vreți ca el să funcționeze, dar faceți tot voi primul pas. Măcar acum, de Sfântul Crăciun, fiți, băi români, oameni, nu mai cârcotiți că moare lumea la coadă la Fisc, că e corupție de pute, că statul își șterge mucii cu mânecile voastre ori de câte ori are ocazia!

Pentru România, transparentizarea și eficientizarea cheltuielilor publice sunt importante pentru a reda încrederea în capacitatea statului de a gestiona banul public. Înainte de a vedea rezultatele unor astfel de politici publice, măcar de Crăciun, ar fi bine ca fiecare dintre noi să avem un pic mai multă încredere în cei din jur și să urmăm sfatul lui Ernest Hemingway, care spunea că cel mai bun mod de a afla dacă poți avea încredere în cineva este să îi acorzi încrederea ta”.

Așadar, dragi colegi de plătit taxe și impozite la stat, să-i cumpărăm în continuare usturoiul domnului Ponta, să ne plătim în continuare taxele la domnișoara Petrescu – are dumneaei grijă să fie folosiți cum se cuvine, și să avem încredere în instituțiile statului, așa cum ne îndeamnă doamna doctor în economie de la Harvard. Pentru că totul va fi bine.

PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU