La întoarcerea din Columbia, Papa s-a întreținut timp de 38 de minute cu echipa corespondenților de presă. Andrea Tornielli, marele vaticanist, redă integral acest dialog.
Prima întrebare s-a referit la migrație, iar Suveranul Pontif a ținut să facă o subliniere: „E datoria mea să exprim recunoștință Italiei și Greciei fiindcă și-au deschis inimile migranților. Primirea migranților este o poruncă dumnezeiască… Însă un Guvern trebuie să gestioneze această problemă cu virtutea prudenței. Deci, în primul rând: câte locuri aveți? În al doilea rând, nu trebuie doar să-i întâmpinăm cu bucurie, dar să-i și integrăm”.
Fiindcă treceau pe lângă uraganul Irma, Papa a fost întrebat dacă liderii politici au o responsabilitate morală pentru înmulțirea stihiilor, prin faptul că neagă contribuția omului la declanșarea acestora. „Cei care neagă lucru acesta trebuie să întrebe oamenii de știință – ei pot vorbi clar, cu precizie. Zilele trecute o altă veste a venit de la o navă sub pavilion rusesc care străbătuse ruta Norvegia-Japonia și a traversat Polul Nord fără să găsească gheață. Specialiștii unei universități spuneau că mai avem doar trei ani să facem un pas înapoi, dacă nu consecințele vor fi teribile. Nu știu dacă trei ani e perioada corectă, dar dacă nu facem un pas înapoi [cu poluarea] ne vom prăbuși (…). Putem vedea efectul schimbărilor climatice și toți avem o responsabilitate morală când luăm decizii. Cred că e o problemă foarte serioasă. Toți avem responsabilitatea noastră morală și politicienii o au pe a lor. Să consulte oamenii de știință și apoi să decidă. Istoria le va judeca deciziile”.
O întrebare, între cele legate de țara pe care tocmai a vizitat-o: „Columbia a suferit multe decenii de violență, din cauza conflictelor armate și a traficului de droguri. Corupția nu e nouă în Columbia, dar acum, când nu mai există știri despre război, a devenit foarte vizibilă. Ce se poate face cu acest flagel? Ar trebui excomunicați corupții?”.
Răspunsul Papei: „Pot fi corupții iertați? Mă întreb, iar atunci când, într-o provincie a Argentinei, a avut loc un caz de violență și abuz asupra unei fete, implicând și politicul, am scris o cărticică – Păcatul și corupția. Toți suntem păcătoși și știm că Dumnezeu e aproape de noi și nu obosește să ne ierte. Dar păcătosul cere iertarea, pe când coruptul devine orgolios când e vorba să ceară iertare și uită cum e să ceri iertare. E într-o stare de insensibilitate față de valori, față de manipularea persoanei. E foarte dificil să ajuți pe cineva care este corupt, dar Dumnezeu o poate face”.
Ieri, la Cartagena, cu câteva ore înainte de a urca în avion, Papa și-a luat rămas bun de la credincioșii pătimitei Columbii:
„Aș dori să vă las un ultim cuvânt: să nu ne oprim la a face primul pas, ci să continuăm să mergem împreună, în fiecare zi, pentru a ieși în întâmpinarea celuilalt, în căutarea armoniei și a fraternității (…). Columbie, semenul tău are nevoie de tine, du-te în întâmpinarea lui, ducând îmbrățișarea păcii, dezbărată de orice violență!”.