De ce reproduc lungi pasaje din declarațiile, omiliile, exortațiile, mesajele Sanctității Sale?
Pentru că șeful celui mai mic stat din lume, al celui mai mărunt membru al ONU, liderul spiritual a peste un miliard două sute de mii de credincioși e una dintre puținele lumini în bezna acestei lumi.
Cred că, în uraganul de vorbe al acestui veac, cuvântul Papei Francisc e cel mai sigur adăpost.
Cred, de asemenea, în Biserica de campanie – soluția ca oamenii „să nu iasă din orizontul lui Dumnezeu”, cum s-a temut Benedict al XVI-lea.
În prima exortație apostolică din primul an al pontificatului său, Evangelii gaudium („Bucuria Evangheliei”), Papa Francisc i-a scandalizat pe mulți : „Prefer o Biserică lovită, rănită și murdară pentru că a ieșit pe drumuri, decât o Bisericii bolnavă din pricina închiderii în ea însăși și a comodității de a se agăța de propriile siguranțe. Nu vreau o Biserică preocupată să fie în centrul atenției și care ajunge să fie închisă într-o încâlceală de obsesii și proceduri”.
În anii care au urmat, a continuat să aprofudeze ideea: „Lucrul de care are cea mai mare nevoie Biserica astăzi e capacitatea de a vindeca rănile și de a reîncălzi inimile credincioșilor, apropierea, prietenia. Eu văd Biserica precum un spital de campanie după o bătălie. E inutil să-l întrebăm pe un rănit grav despre colesterol sau dacă are nivelul de zahăr foarte ridicat. Trebuie să-i vindecăm pe răniți. Apoi, putem aborda restul (…). Biserica s-a închis uneori în lucruri mici, în precepte mici. Mai importantă este prima vestire: Isus Cristos te-a mântuit! Slujitorii Bisericii trebuie să fie, în primul rând, slujitori ai îndurării, să aibă grijă de persoane, să le însoțească asemenea bunului samaritean care îl spală și îl ridică pe aproapele său. Aceasta este Evanghelia în stare pură. Dumnezeu e mai mare decât păcatul. Slujitorii Evangheliei trebuie să fie oameni capabili să reîncălzească inimile persoanelor, să dialogheze și să meargă împreună cu ele, să coboare în noaptea lor fără a se pierde. Poporul lui Dumnezeu vrea păstori, nu funcționari sau clerici de stat”.
(Papa Francisc nu și-a luat doctoratul).