Prima pagină » Puterea Gândului » Președintele Guatemalei – plimbat de Sheldon Adelson

Președintele Guatemalei – plimbat de Sheldon Adelson

Președintele Guatemalei - plimbat de Sheldon Adelson
Președintele Guatemalei - plimbat de Sheldon Adelson. Editorial de Lelia Munteanu

În sfârșit, relatează Associated Press, doamna Sandra Erica Jovel Polanco, ministrul de Externe al Guatemalei, a fost nevoită să recunoască faptul că deplasarea delegației oficiale la inaugurarea ambasadei din Ierusalim a fost sponsorizată de Sheldon Adelson.

Magnatul cazinourilor din Las Vegas – marele sponsor al campaniei lui Donald J. Trump și personajul care are cel mai greu cuvânt în politica președintelui Statelor Unite privind Orientul Mijlociu – a pus la dispoziția înalților guatemalezi un Boeing 767, o nimica toată. Singura problemă ar fi că președintele James Ernesto Morales Cabrera, liderul Parlamentului Alvaro Arzú Escobar, ministrul Apărării Luis Miguel Ralda Moreno, coordonatorul Serviciilor Secrete Mario Duarte Garcia sau ministrul Economiei Urruela Acisclo Valladares (numele evocă sonoritățile romanelor lui Asturias) încalcă legea țării, care nu permite demintarilor să accepte astfel de daruri.

E greu să nu remarci asemănările dintre Trump și Morales. Și unul și celălalt și-au câștigat popularitatea ca entertaineri tv, amândoi au ajuns (Morales cu vreo doi ani înainte) președinți ai țărilor lor, spre surprinderea tuturor. Și paralela poate fi trasă până în zilele noastre: ambii sunt suspectați de malversațiuni în campania electorală. Comparația se oprește aici. America e cea mai mare putere a lumii, Guatemala e un stat mititel al Americii Latine, la mâna Statele Unite și dependent economico-militar de Israel.

Faptul că regimul de la Guatemala a votat decizia președintelui Trump, la sfârșitul lui decembrie, în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, nu e cu nimic mai surprinzător decât demersul celorlalte state, susținătorii tradiționali ai Washingtonului – Micronezia, Nauru, Palau, Togo, Honduras și Insulele Marshall.

A doua țară din lume care a anunțat relaocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și a făcut-o la două zile după America, Guatemala, era de așteptat că o va face (istoria intervenționismului american pe teritoriul său e lungă și complicată). Să ne amintim că a fost singurul stat al Americii Latine care a salutat inițiativa zidului la frontiera cu Mexicul, ba s-a și oferit să-l construiască.

Prima vizită în străinătate a președintelui Jimmy Morales, după preluarea mandatului, s-a desfășurat în Israel, unde – ca un bun enoriaș al Bisericii Evanghelice, frate de credință cu vicepreședintele Mike Pence – a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Ierusalim.

Există și un alt bun motiv, poate cel mai important, pentru care James Ernesto Morales Cabrera s-a grăbit să tropăie ca un țânțar în spatele elefantului. Președintele Guatemalei se află sub lupa anticorupției din țara sa („luptă anticorupție” orchestrată de la Washington). Premierul Netanyahu, pe care Morales îl admiră sincer, e în aceeași situație. Discursul celui dintâi seamănă-leit cu al lui Bibi: nu sunt vinovat, mă persecută stânga politică și presa, sunt subiectul unei vânători de vrăjitoare etc.

Cât despre octogenarul miliardar Sheldon Adelson, acesta își urmează proiectul. Pentru Adelson, Guatemala nu există decât în măsura în care intră în jocul său de puzzle. Dacă, de pildă, nu i-ar fi reușit ieșirea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul, era decis să-l consilieze pe Trump să atace nuclear Tehranul (un oraș cu aproape nouă milioane de locuitori). Generozitatea sa a fost însă mereu foarte scump plătită.