Președintele Iohannis față cu armata-fantomă

Președintele Iohannis față cu armata-fantomă
Publicat: 15/09/2016, 09:18

Dacă – răspunzând la întrebările jurnaliștilor, după declarația comună – președintele François Hollande a dat largi ocoale sintagmei „armată europeană”, președintele Iohannis a fost mai puțin lisit de nuanțe: „România este de acord și sprijină această inițiativă franco-germană în domeniul apărării comune. Este clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, avem nevoie de o mai bună dotare și avem nevoie de o revigorare în continuare a industriei de apărare în Europa. România este conștientă de aceste lucruri și pregătită să participe. În același fel, cred că este bine să spunem că nu dorim să dezvoltăm o inițiativă care înlocuiește formatul NATO, ci dorim o inițiativă care vine în completarea și lucrează împreună cu formatul NATO, lucru care, cu siguranță, va duce la o îmbunătățire netă și pentru termen foarte lung a capacității Uniunii Europene de a se apăra și de a interveni în zone de criză”.
Mult zice duios președintele nostru. Nu cred însă că gâdilă în mod plăcut și urechile partenerului strategic Statelor Unite.

La începutul lui martie, euforicul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a redeschis subiectul – într-un interviu acordat presei germane. În ultima vreme, e din ce în ce mai convins că „o armată e europenilor ar transmite Rusiei că suntem deciși cu privire la apărarea valorilor Uniunii Europene”. Bine spus – dar care valori? Cei 27 rămași ar trebui să se pună întâi de acord asupra valorilor. După Brexit, guvernul cancelarului Merkel a dat publicității un soi de proiect care, pus sub semnul îmbunătățirii securității interne și externe a Europei.

După Brexit spun, fiindcă Marea Britanie s-a opus din răsputeri, blocând mereu orice inițiativă de creare a unei armate UE. Argumentul stă și astăzi în picioare: un astfel de demers ar submina Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. O armată a UE n-ar putea să se poziționeze decât ca rival al NATO. Teza complementarității, pe care o vehiculează și președintele României, e lipsită de realism. În prezent și în viitorul previzibil, NATO este și va rămâne unica garanție de securitate, cel mai important furnizor de descurajare strategică, iar umbrela nucleară furnizată de Statele Unite este singura care poate oferi protecție Europei.

O armată europeană, într-o Uniune pândită de pericolul dezbinării, unde multe dintre state nu-și pot repsecta încă angajamentele minimale de înzestrare militară (e și cazul României) n-ar fi decât o armată-fantomă, fără altă nobilă misiune decât aceea de a apăra birocrații de la Bruxelles.

Ambițiile gaulliste ale președintelui Franței și proiectele militariste ale cancelarului Merkel nu sună deloc bine la Washington. Nemaivorbind despre faptul că ar fi o cheltuială inutilă, o risipă de fonduri și energii. Comanda nu va putea fi împărțită – cum și-ar dori Germania, spre deliciul Rusiei. Aceasta va ramane tot la Cartierul General NATO și la Pentagon.

O armată UE nu e decât o periculoasă tautologie.

În ce o privește, țara noastră ar trebui să se concentreze asupra prezentului imediat: creșterea decentă a bugetului Apărării și articolul 5 al Tratatului NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×