Președinția merge-ceas!
Doar 784 de zile au trecut de când, sub semnul urgenței, președintele Iohannis a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum național. Era într-o marti, pe 24 ianuarie 2017.
Cu o seară înainte, rostise un discurs solemn în care își anunțase intenția de a „începe demersurile pentru un referendum”. În stradă se desfășurau marile demonstrații împotriva Ordonanței 13, pe culoarele Puterii se încerca înghesuirea Justiției pentru salvarea de pușcărie a unui grup de șarlatani politici, în frunte cu Dragnea, care jupânea deja România.
Atunci, în urmă cu 784 de zile, Klaus Iohannis mai că a convins:
„Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept sau vrem să fim o națiune așa și așa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea? Vrem să fim o națiune între celelalte națiuni așa cum sunt națiunile europene sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea în corul națiunilor europene? Așadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de națiune suntem, ce fel de națiune vrem să fim. Eu îmi doresc o națiune puternică. Eu îmi doresc o națiune de oameni mândri și liberi (…). Orice altceva pentru mine este prea puțin, iar pentru a obține acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine nici un preț nu este prea mare”.
Până aseară nu ne hotărâserăm ce fel de națiune vrem să fim, iar Klaus Iohannis a renunțat între timp la promisul Proiect de Țară care ne-ar fi dat o idee.
N-a uitat însă ce a promis ritos și ieri, după 784 de zile de reflecție, a anunțat, în sfârșit: „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai”.
Președintele n-a furnizat amănunte, dar un referendum în ziua europarlamentarelor, pe orice temă, sună electoralissim.
În campania electorală din 2014, candidatul Iohannis ne-a promis o țară care „să meargă ceas”. România a luat-o invers, dar Președinția merge-ceas.