Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol

Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol
Publicat: 09/01/2016, 20:58
Actualizat: 17/02/2016, 15:54
Prințișorul Nechibzuit, cum îl numesc bătrânii palatini intriganți ai Casei Saud, este astăzi omul ce mai puternic din regat, ministru al Apărării, având în mâini pârghiile economice esențiale.
În ciuda pripelii caracteristice, Prințul răspunde întrebărilor excelente ale ziariștilor de la The Economist cu o remarcabilă stăpânire de sine.
Va începe un război între Arabia Saudită și Iran? Trebuie să nu fii în toate mințile ca să crezi una ca asta, „pentru că un război între Arabia Saudită și Iran ar fi debutul unei catastrofe majore în regiune și ar avea efecte cumplite asupra restului lumii. Cu siguranță, nu vom permite un asemenea lucru”.
Cum va face față regatul scăderii prețului la petrol? Își va diversifica economia, va atrage investiții străine, își va fructifica rezervele de uraniu și alte active. Va introduce TVA-ul, dar nu la produsele de bază – apă, ferme, lapte – va extinde turismul religios.
Tinând cont de faptul că 70 la sută din populația Arabiei Saudite e alcătuită din tineri sub 30 de ani, iar 10 milioane de locuri de muncă sunt ocupate de străini, cum se va rezolva problema joburilor? Vor fi concediați străinii? Doar dacă nu se poate altfel, atunci se merge pe programul de saudizare a muncii în sectorul privat. (În sectorul public, funcțiile sunt ocupate de saudiți). Dar femeile? Vor fi ele încurajate să se angajeze? (Rata ocupării femeilor e cea mai scăzută din lumea arabă – 18 la sută). Aici, Prințul vorbește despre noua politică de încurajare a drepturilor femeilor etc. etc., atrăgând atenția că e greu să schimbi mentalități – femeile însele nu sunt obișnuite să muncească decât în gospodărie.
Ce fel de țară doriți să edificați? „O Arabie Saudită care să nu depindă de petrol; o Arabie Saudită cu o economie în creștere; o Arabie Saudită cu legi transparente; o Arabie Saudită cu o poziție foarte puternică în lume; o Arabie Saudită care să poată împlini visul oricărui saudit sau aspirațiile lui, prin crearea unor stimulente tentante, a unui mediu corect; o Arabie Saudită bazată pe sustenabilitate; o Arabie Saudită care să garanteze tuturor participarea la decizii; o Arabie Saudită care să aducă un plus important lumii și să participe la producția lumii și să ia parte la înfruntarea obstacolelor și a provocărilor acestei lumi. Visul meu, ca tânăr în Arabia Saudită, și visurile oamenilor din Arabia Saudită sunt multe. Încerc să intru în competiție cu visele lor și ei cu ale mele, ca să creăm o Arabie Saudită mai bună”. Le zice chibzuit Prințișorul Nechibzuit, experiența sa de participant la seminarii internaționale și spune cuvântul.
Mărturisește britanicilor de la The Economist că e un admirator al lui Churchill, la panseul căruia se gândește ori de câte ori se confruntă cu crize în regiune: oportunitățile se nasc din crize.
La întrebarea „Și au devenit crizele din regiune mai dificile, odată cu dezangajarea Statelor Unite din zonă?” răspunde cu remarcabilă prudență și cu oarecare răceală: „colaborarea dintre noi și Statele Unite e foarte puternică și foarte magnifică (retorica arabă e de vină, n.m.). Dar Statele Unite trebuie să înțeleagă că este numărul unu în lume și trebuie să acționeze ca atare”.
Se pregătește Arabia Saudită pentru rolul de lider regional? Prințul evită întrebarea, schițând însă proiectul unei colaborări extinse între „țările Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar, n.m.), Egipt, Turcia, Sudan, țările din Cornul Africii, țările din Africa de Nord, țările din Africa de Vest, țările din Asia de Est, Malaiezia, Indonezia etc., Pakistan„.

Ministrul de Externe saudit tocmai s-a întors de la Islamabad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vulcanii Stromboli și Etna au erupt. Cum se prezintă situația?
×