Pe mine nu mă sperie faptul că SRI filează profesori în exercițiul șpăgii. Dimpotrivă, cred că astfel organul își justifică mult mai convingător lefurile decât atunci când anunță că a mai zgornit peste graniță niște arabi care umblau cu fitile.
Dar nu cred că fenomenul corupției în învățământ poate fi stopat nici dacă SRI cheamă MI6 și CIA în ajutor. Pentru că arestând niște profesori se culeg scaieți, nu se smulge rădăcina răului.
Șpaga e un act de vânzare-cumpărare, de economie neagră, dar de piață, bazată pe cerere și ofertă. Eu, părinte, am nevoie de o diplomă de bac pentru odrasla mea și plătesc pentru ea. Matale, profesor, director de liceu, îți faci vilă din asta, dar eu ce gheșeft fac? Plătesc, practic, pentru ca Nelu sau Georgela să nu învețe.
Și atunci, la ce e bună o diplomă în spatele căreia stă vidul din cap? Aceasta este, cred, întrebarea cheie.
Cu o diplomă de bac pârâtă, și chiar cu una obținută cinstit, doar cu ea, nu prea ai ce face în domeniul autentic privat. Aici, afară de cazul în care ești amanta patronului și vrea el să-și bage o gaură în organigramă, trebuie să știi să faci ceva util, altminteri nu te angajează nimeni. Iar dacă ești bun, nu interesează ce diplome n-ai.
Bucata de carton cu ștampile e de folos la țâța dulce a statului. Aici se găsesc posturi pe care le poți ocupa cu diploma de bac și o facultate creștină, filoecologică, biocosmologică absolvită de la distanță, niscai mastere sau chiar un doctorat și cunoscând persoanele potrivite, cel mai bine de la Partid. Șpaga dată în liceu permite acum activarea pilei.
Și astfel poți să ajungi orice, la stat. De pildă, ministru. De pildă, al Educației. N-a existat mai mulți miniștri la Educație, e decât unul, Remus Pricopie, care a dat și el un bac la limba română – și l-a luat. Ca în poezia lui Bolintineanu, ministrul Pricopie este fiul natural al d-nei profesoare Costica Vărzaru-Sutien, sau Șervețel, care dă acum extemporale la răcoare.
Într-un stat capitalist adevărat există capitalism privat și capitalism de stat. Câtă vreme sectorul de stat din România nu va fi concurențial în mod real, rămânând un demn urmaș al sistemului de sinecuri, clientelă, pile, camarile din orânduirea socialistă, părinții vor considera rentabil să dea șpagă pentru neștiința progeniturilor.
Dacă situația s-ar schimba și competența ar deveni criteriul esențial în obținerea unei slujbe la stat, atunci părinții ar fi dispuși să plătească pentru știința, nu pentru neștiința elevului, în regim oficial, nu de șpagă. Goana străveche după patalamale ar înceta, iar SRI ar trebui să-și facă norma cu șpioni și teroriști, nu cu profesori.
Dar cine să declanșeze o astfel de schimbare, doctorul Ponta?