ProRomânia, doar o armă anti-Dragnea?!
Rând pe rând, zeci de partide noi, blindate de zeci de mii de promisiuni proaspăt reîmpachetate, promovate viguros, cu surle și cu trâmbițe, au răsărit, diminețile, grăbindu-se să apună, înainte să aplice/să pună în practică procente infime din noile lor programe, fără îndoială, europene, fără îndoială, eficiente și surprinzătoare.
Politica, un mega talent-show…
Acum, dintr-odată, ne trezim cu focul de artificii generat de programul „porți deschise” al noului partid condus de tandemul Victor Ponta-Daniel Constantin.
ProRomânia, potrivit celor declarate de fostul premier și lider al PSD, va fi „o echipă formată din oameni tineri și curajoși care au experiență și rezultate de guvernare din perioada 2012-2015, dar și mulți care acum s-au hotărât să facă politică”. Iar pentru început, noul partid a convins, pe lângă un număr important de tineri – după cum susține Ponta -, și un grup de cinci parlamentari pesediști, defectare important din rândurile social-democraților, în perspectiva faptului că, actual, coaliția la putere a pierdut majoritatea în Cameră.
Aș vrea să fiu bine înțeles, din capul locului: nu fac propagandă pentru niciunul dintre partidele social-democrate în discuție, conduse de doi/trei vechi camarazi de arme – Liviu Dragnea-Victor Ponta/Daniel Constantin -, cu toate că sunt ferm convins că un pol social-democrat, autentic, consolidat și funcțional, este absolut necesar într-o societate democrată, într-un stat de drept european (în aceeași măsură în care, de partea cealaltă, în menținerea echilibrului politic, este la fel de necesară existența unui partid liberal puternic și bine articulat).
Voi încerca, astfel, să mă descurc cu materialul clientului. În consecință, ce avem noi aici?!
În primul rând, un mega-scandal între PSD, pe de o parte, și Ponta-susținătorii săi-oamenii plecați din partid către ProRomânia, pe de altă parte.
Personal, cred că scandalul în sine depășește, cu mult, faza actuală a jocului, însuși Ponta declarându-se surprins de reacția emoțională, venită dinspre Kiseleff: „Reacția lor (a PSD – n.a.) – inclusiv limbajul de huligani frustrați atunci când împroașcă epitetele de șobolani, trădători – dovedește că suntem mai puternici decât credeam și că ei se tem mai mult decât aș fi bănuit”.
În al doilea rând, agitate, distingându-se pe fondul scandalului, regăsim, în special, fragmente din „unicornul” de altădată, „PontaDragnea”, fostă entitate conducătoare a PSD.
În al treilea rând, personaje – unele guralive, altele manifestându-se acuzator, destui penibili, mulți analfabeți, câțiva jucători la două capete -, figurație, regizori, vânzoleală, cetățeni, zgomot.
La antract, încercând să fie mai consistent, legat de propria-i ofertă, Ponta face câteva remarci (unora încercând să le răspund aici) despre Dragnea-PSD. Iată:
„PSD a fost capturat și este condus acum de un grup de oameni care au crescut în PD-ul lui Băsescu și au migrat în 2001 din Opoziție la Putere”.
Întrebare: al cui camarad a fost Liviu Dragnea, și cine l-a ridicat în schemă, în partid și în guvern?! Răspuns: Victor Ponta.
„Foști PD-iști și PRM-iști, alături de baroni nemuritori, tronează azi în fotoliile de conducere și folosesc PSD-ul pentru putere și bani”.
Întrebare: când a aflat Ponta acest adevăr istoric? Nu cumva chiar înainte de a-l promova pe Liviu Dragnea la vârful PSD, și pe Codrin Ștefănescu în secretariatul general? Răspuns: Evident că da.
„În mascarada de luptă cu „Statul Paralel”, Liviu Dragnea trebuie să le spună colegilor săi de ce a insistat atât de mult să meargă la toate întâlnirile cu Codruța Kovesi și șefii serviciilor de informații”.
Întrebare: de vreme ce acțiunile lui Dragnea au fost nocive, aducând prejudicii imaginii partidului și nu numai, de ce Victor Ponta, în cunoștință de cauză fiind, nu l-a temperat pe camarad/nu a discutat despre asta în forurile partidului? Răspuns: întrucât, la acea vremea îi convenea situația.
„Sperăm ca, în viitor, să facem alianțe politice cu un PSD eliberat de Gruparea de la Teleorman și revenit la linia unui partid social-democrat modern și european”.
Întrebare: Pro România poate fi considerat un „partid-berbece”, care să disloce gruparea Dragnea de la conducerea PSD? Răspuns: e plauzibil.
În consecință, e posibil ca nici ProRomânia să nu devină un partid de anvergură, un social-democrat veritabil „modern și european” (așa cum nu a fost nici pe timpul lui Ponta, aviz celor care au uitat acest amănunt), fiind folosit, în special, ca unitate de atac în forță, pentru recâștigarea vechiului PSD, acțiune urmată, de ce nu, de o fuziune „la minut”.
Putem spune, de asemenea, după toate cele relevate mai sus, că nici Ponta nu e mai breaz ca preopinentul Dragnea, acela pe care îl acuză, în exclusivitate, de toate relele, de vreme ce, cât le-a fost bine împreună, au ținut capacul bine fixat pe oală.
Astfel, mă gândesc că ar fi fost, poate, mai bine, ca Ponta și gruparea lui să se lupte cu Dragnea ot Teleorman, direct din interiorul partidului – adevărată oală sub presiune -, cu capacul bine fixat, fără agitație, fără manevre și fără alte promisiuni greu de realizat!