Dialog spumos (întrebări non-conformiste, răspunsuri foarte interesante), desfășurat în engleză și ivrit, citabil în întregime.
Am ales să decupez paragrafele referitoare la Vladimir Putin. Fiindcă vin din partea unui om care l-a cunoscut bine, pe care Putin l-a respectat și l-a consultat, la fel cum au făcut președinții Xi și Obama.
Ce spunea Peres:
„Sunt foarte bun prieten cu Putin și o să-ți relatez, pe scurt, conținutul uneia dintre discuțiile noastre recente. I-am spus: Ai 63 de ani, eu am 93. Spune-mi, ce vrei să realizezi în următorii 30 de ani? Pentru ce lupți? Speri să enervezi America? Mi-a răspuns: Nu. Vrea America o bucată din Rusia? l-am întrebat. Nu. Ai probleme să discuți cu Obama? De ce mă întrebi? a replicat. Uite, nu sunt spion, orice ar fi spune-mi. M-a întrebat: Tu ce crezi? Și i-am spus: America va câștiga, indiferent ce faci. De ce? m-a întrebat. Pentru că ei sunt norocoși și tu nu!”.
Samuels consemnează în paranteză că Peres izbucnește în râs.
„I-am mai spus: Când un american se trezește dimineața, ce vede? În sud, Mexic – ei îi accept pe mexicani în țara lor. În nord, Canada – cu canadienii sunt cei mai buni prieteni din lume. Iar pe dreapta și pe stânga – pești în ocean. De ce și-ar face Obama griji? Tu, tu te trezești dimineața și pe cine ai? Japonia, China, Afganistan? O, Doamne! Rușii știu că ai o mulțime de pământ și nu le dai o lețcaie. Ai 20 la sută din apa dulce, și nu le dai nimic. Așa că, atunci când se va topi zăpada în Siberia, primul lucru pe care îl vor vedea acolo vor fi chinezii. Pentru că sunt o mulțime de chinezi în est și prea puțini ruși.
Al doilea lucru pe care i l-am spus: America are cel mai bun raport între mărimea suprafeței și numărul locuitorilor. Aici, în Rusia, e cum nu se poate mai rău. Douăzeci de milioane de kilometri pătrați. Dumnezeule! Dar nu ai oameni. Oamenii tăi sunt pe moarte. Nu fi impresionat de aplauze și de ceea ce-ți spun unii. Oamenii nu te vor ierta. De ce rușii trăiesc în medie 62 de ani, iar americanii 82? Te comporți ca un țar! Ce-au făcut țarii? Au dezvoltat două orașe, St. Petersburg și Moscova, de exemplu. Orice dorești, găsești acolo. Restul Rusiei e ca Nigeria acoperită de zăpadă. Oamenii tăi agonizează. Nu le dai viață. Crezi că te vor ierta? De ce e mare America? Pentru că dă. De ce e Europa în necaz? Pentru că e apucătoare. America dă; lumea zice fiindcă e generoasă. Eu cred că e înțeleaptă. Dacă dai, îți faci prieteni. Cea mai benefică investiție e să-ți faci prieteni. America a avut curajul să croiască Planul Marshall, o mare bucată din produsul intern brut pe care a dat-o Europei muribunde. Și, în felul ăsta, au arătat că e cea mai bună investiție din lume. Nu e țară europeană să nu fi luat un imperiu. Francezii și britanicii, portughezii, toți. Și ce s-a întâmplat? Au fost aruncați de acolo și au plecat cu nimic. Anglia, cel mai mare imperiu de la soare-răsare la soare-apune, toate oceanele, și delicații, non-violenții indieni i-au azvârlit afară lăsându-i cu nimic în afara a trei insulițe cu care nu știu ce să facă. Crede-mă, i-am spus lui Putin, dușmanii și dușmăniile sunt cele mai mari irosiri în viață. Investești într-un lucru prostesc. Ai văzut America venind în Orientul Mijlociu, după plecarea Marii Britanii, nu chiar ca un imperiu, ci cu siguranță ca un garant al acordurile între state, iar acum vezi America… nepărăsind regiunea în întregime, dar valul a trecut. Vreau să spun că îți poți permite, fiindcă investiția în prietenie încă mai există. Ai NATO. Ai Europa, ceea ce înseamnă 600 de milioane de oameni care încă mai sunt cu tine.
Putin mi-a replicat: Ascultă, ce vrei de la mine? La ce vă trebuie NATO? Uniunea Sovietică nu mai există. Tratatul de la Varșovia a fost destrămat. Sunt gata să fiu membru NATO, ca voi! Dar de ce au nevoie de Georgia în NATO? De ce au nevoie de România în NATO? Vor să meargă în Europa, să se ducă în Europa. Dar cu ce armată vor ei să lupte? Apoi, mi-a spus: Crezi că n-am știut că Crimeea e rusească și că Hrușciov a făcut-o cadou Ucrainei? Nu mi-a păsat, până când ați avut nevoie de ucrainieni în NATO. Pentru ce? Nu m-am atins de ei. Au vrut să meargă în Europa, am spus: Excelent, duceți-vă în Europa. Dar de ce ce aveți nevoie de ei în NATO?
Putin mi-a spus că a vorbit cu Obama. I-a zis: Știi ce? Sunt gata să mă alătur vouă în Orientul Mijlociu. Economic, nu militar. Am investit 4 miliarde de dolari în Libia, lucrăm pentru o tranziție acolo. Apoi, într-o dimineață, am citit că Obama a tăiat legăturile cu Libia. Am pierdut 4 miliarde. Așa că l-am întrebat: De ce-ai făcut asta? Te-ai gândit ce se va întâmpla acolo după aceea?
Poate că Obama era cu gândul în altă parte… I-am spus lui Putin: Uite, în ciuda tuturor acestor lucruri, de ce nu faci ce fac americanii? Construiește o altă cârmuire sau un organism de conducere care să permită dezvoltarea întreprinderilor. N-ai decât un guvern, în guvern ai cele mai ambițioase persoane, ele sunt corupte, îi corup pe alții, sunt corupte oricum, nu sunt loiale. Ia companiile și lasă-le să facă ce fac companiile americane. Ei bine, ce propui? M-a întrebat. I-am spus: Avem un milion de vorbitori de rusă în Israel. Suntem cei mai buni sau printre cei mai buni în știință. Suntem gata să vă ajutăm. Lucrează în afara guvernului. Sau abandonează-l, e corupt oricum. Altfel nu vei câștiga”.
Aici, Peres a râs din nou.
„Putin mi-a spus: OK, să încercăm. Și asta încercăm acum. Iar absurditatea acestei povești este că au existat unele companii americane care au investit în Rusia și acum au probleme mari. M-au rugat să le ajut”.
De ce am transcris această lungă confesiune? Ca să pricepem nu pe surse, nu din teorii conspiraționiste, ci de la prima mână, cum se învârte istoria.