Va demonstra fermitate în fața presiunilor, nu se va pripi, îl va studia pe Trump – cam așa a răspuns fostul Secretar de Stat și a avut dreptate.
Astăzi, la Isfahan, într-o adunare populară, Ayatollahul Khamenei a declarat: „Rezultatul alegerilor prezidențiale nu înseamnă nimic pentru noi, iar Republica Islamică Iran este bine pregătită pentru orice (…). Iranul nu emite nici o judecată despre prezidențialele din Statele Unite. Țara noastră a fost mereu ținta dușmăniei ambelor partide politice americane (…). Noul președinte ales a spus în campanie că banii cheltuiți în ultimii ani cu războiul, dacă ar fi fost folosiți pentru a rezolva problemele Americii, ar fi ajutat la reconstrucția țării. Acum, întrebarea este dacă cei care își iau dorințele drept realitate pot înțelege semnificația unor astfel de cuvinte (…). Ar trebui să ne concentrăm asupra propriilor noastre probleme, consolidându-ne unitatea națională și solidaritatea”.
Așa cum a intuit Henry Kissinger, pentru Liderul Suprem răbdarea e o virtute coranică și, conformul versetului 153 din Sura Vaca, Allah e solidar cu cei care așteaptă.
Cât privește amenințarea cu revizuirea tratatului nuclear – făcută de Trump în campanie, cu vehemență, reluată după alegeri, cu temperanță, de consilieri – Iranul nu are nici o emoție. În presa de la Tehran s-a răsfățat în ultimele zile fotografia doamnei Federica Mogherini cu un rusari (hijab, în țările arabe) improvizat, șefa diplomației europene, alături de recenta sa declarație: „Acesta nu este un accord bilateral, Este un acord multilateral, aprobat prin Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU. Ca urmare, este în interesul nostru european, datoria noastră, dar și în interesul ONU și datoria sa să garanteze că acordul este pus în aplicare în totalitate”.
Să ne reamintim că vizita din aprilie a doamnei Mogherini în Iran a fost considerată de media națională un succes, chiar dacă – în ziua când Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate se întâlnea, la Palatul Sa’dabad, cu președintele Ruhani – Liderul Suprem a bombănit în stilu-i inconfundabil: „Am citit istoria Europei. Acești domni europeni au provocat războaie devastatoare în veacul trecut, două războaie mondiale în mai puțin de o sută de ani”.