Război împotriva bunului simț
A revenit pe firmament dl Crin Antonescu. Mi-era teamă că scandalurile a căror vedetă este perechea sa pesedistă, Victor Ponta, l-au făcut să se retragă într-o tăcere jenată, din care caută – ca propagandist al „dictaturii bunului simț” – o cale de ieșire onorabilă, dar m-am înșelat. Liderul liberal și-a luat o săptămână de vacanță, să se refacă psihic (gestul sinucigaș al lui Adrian Năstase l-a bulversat precum Mineriada din 13-15 iunie, așa cum mărturisea) și să se încarce cu energie pentru bătăliile politice, ce vor urma. Întors în focul luptei, la începutul acestei săptămâni, co-președintele USL a slobozit un discurs tras la indigo după cel al premierului Ponta. Aceeași minciună sfruntată străbate zicerile dlui Antonescu, de la cap, la coadă. „Guvernul acesta al nostru este într-o situație foarte grea și este evident obstrucționat de către o serie de alte instituții ale statului, în primul rând de către președintele României”, spune, adăugând, pe un ton dramatic, că Parlamentul nu poate pleca în vacanță și să lase executivul „pradă tuturor acestor campanii condusă de instituții și oameni”. Inutil să i se amintească dlui Antonescu lista măsurilor cu caracter politic, care demonstrează că guvernul, departe de a fi obstrucționat, de fapt, își face mendrele. Nu-l interesează. Este hotărât, asemenea premierului, să radă tot ce-i stă în cale, extinzând războiul de la Traian Băsescu, la instituțiile statului. Iar prima împotriva căreia se îndârjește șeful uselist este Curtea Constituțională.
Cu atribuțiile împuținate printr-o lege a noii majorități, CCR, obligată să arbitreze eterna confruntare Băsescu-USL, a dat două decizii în defavoarea celei din urmă. Cea mai dureroasă a fost respingerea uninominalului pur, care, dacă ar fi trecut, ar fi putut aduce useliștilor aproape două treimi din fotoliile parlamentare, la scrutinul din toamnă.
Concluzia: Curtea e politizată, mai precis, băsesciană și trebuie schimbată. Puterea nu se va mai mulțumi să testeze, de astă dată, jumătăți de măsură, precum reclamarea judecătorilor „băsescieni” ca incompatibili pentru a fi înlocuiți cu unii agreați, ci o va desființa și reinventa printr-o nouă lege. Sub pretextul „reorganizării”, face deja acest lucru cu Monitorul Oficial, trecut de la Parlament, sub controlul guvernului și cu CNADT, dizolvat după ce l-a declarat pe Ponta plagiator, ca să se reorganizeze în 45 de membri. Care sunt celelalte instituții vizate de radiere? Dl Antonescu nu le numește, dar, menționând că activitatea lor are „substrat politic”, sunt lesne de aflat: ANI și DNA. Prima, creație a Monicăi Macovei, declară prea mulți incompatibili, silindu-i să demisioneze ca pe ministrul Mircea Diaconu, deci obstrucționează, cu ea la coș! A doua provoacă de mult timp un cor de urlete și lamentații, ce a culminat cu țipetele de la arestarea dlui Năstase, și se numește DNA. Când aceste ultime instituții nu vor mai exista, anihilarea ultimelor bastioane din calea corupților va fi completă, iar inseparabilii Antonescu și Ponta se pot felicita. Și uite așa, prezidențiabilul liberal va triumfa împotriva dictaturii pe care, cu trei ani în urmă o proclama – a bunului simț.