Reality-show-ul lui Trump la Bruxelles s-a încheiat apoteotic
Poate că o parte a publicului american a gustat spectacolul președintelui Donald J. Trump la Summitul NATO de la Bruxelles. Publicul european însă a rămas perplex. Cu atât mai mult cu cât securitatea bătrânului continent e la mâna Statelor Unite, iar Trump n-a ezitat să exhibe acest lucru din nou, lăsând la o parte diplomația și orice urmă de eleganță.
Faptul că Președintele Americii a ținut să sublinieze falia dintre Uniunea Europeană și SUA, după care a dat asigurări că NATO a ieșit mai puternică e dovada unui amatorism cras și a unei periculoase mitomanii politice.
A avut chiar cinismul să dea un sfat liderilor Uniunii Europene: să fie „foarte, foarte atenți” la problema migrației, care „pune stăpânire pe Europa”, uitând că migrația este consecința politicilor falimentare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
În ciuda unor comunicate oficiale vag-liniștitoare, concluziile politico-diplomatice ale acestui Summit rămân confuze. Chiar și problema cheltuielilor pentru înarmare, a rămas în suspensie, însă „geniul stabil” (cum se auto-complimentează) de la Casa Albă și-a respectat propria rețetă, clamându-și în final victoria, cu multe superlative.
Următoarea destinație a turneului european, pe care, probabil, Trump și l-a branduit deja ca „fabulous”, e Londra. Acolo, cabinetul doamnei Theresa May e într-o situație precară, gestionarea Brexit-ul conturându-se tot mai mult ca un eșec major, situație greu de depășit în contextul în care Marea Britanie are de achitat restanțe de 44 miliarde de euro, e nevoită să rămână pe piața Uniunii Europene, dar fără putere de decizie.
Momentul cel mai important al turneului președintelui Trump în Europa rămâne întâlnirea cu omologul său Vladimir Putin, despre care a declarat astăzi, deconcertant, în conferința de presă: „E un competitor. Nu e dușmanul meu. E un prieten? Nu, nu îl știu atât de bine. Sper că ne vom înțelege bine, dar în cele din urmă e un competitor, eu reprezint SUA, el reprezintă Rusia. Nu e o chestiune de dușmani sau prieteni. Sper ca într-o zi să fim prieteni”.
La Helsinki, încrederea exacerbată în sine s-ar putea să-i joace feste lui Donald J. Trump. Va întâlni un personaj chiar mai versat decât crede, și un showman nu mai puțin redutabil.
Putin va deține un prim avantaj în negocierile cu Trump în chiar Summitul NATO care s-a închiat astăzi.
Un „foc de avertizare” a și fost tras de la Kremlin. Putin și-a pus purtătorul de cuvânt să răspundă declarațiilor lui Trump conform cărora Germania e „prizoniera” Rusiei, cu referire la gazoductul Nord Stream 2: „Considerăm aceste atacuri drept concurență neloială. E vorba despre o încercare de a-i forța pe clienții europeni să cumpere gaz natural lichefiat mai scump, care poate să le fie furnizat din alte locuri” (adică din America).
De un lucru nu mă îndoiesc: redutabila diplomație rusă e pregătită să valorifice la maximum întâlnirea Trump-Putin.