Rebranduirea istorică a baronului Dragnea

Publicat: 06 02. 2013, 22:37
Actualizat: 29 07. 2014, 21:34

Liviu Dragnea a făcut bani înainte de a face politică. Revoluția l-a prins în funcția de șef atelier mecanic la IUGCT Craiova, iar după 1990 a început să acumuleze din postura întreprinzătorului privat. Inginerul Dragnea a devenit proprietarul a trei restaurante, a două complexe comerciale, a unui hotel și a mai multor magazine în Turnu Măgurele. Toate realizările sunt făcute înainte de a se înregimenta în partidul lui Petre Roman, în 1995.

În același timp cu el, prosperau Vanghelie, Oprișan și Mazăre. Unul cu o consignație și alte combinații, altul ca om de afaceri, ultimul ca patron al unui ziar. Majoritatea românilor abia se dezmeticea și încerca să înțeleagă cum stă treaba cu capitalismul, în timp ce echipa Dragnea&Co se mișca abil pentru ca membrii ei să „nu intre săraci în politică”. Niciunul nu reprezintă prototipul social-democratului visat de Ion Iliescu.

Au apărut în politica mare cu buzunarele pline, dar ulterior le-a mers și mai bine. Banii nu au mai fost de ajuns, și-au dorit puterea. Au devenit baroni și noua generație din PSD. Ștampila pe care au primit-o din partea presei le-a displăcut dintotdeauna, dar reliefează forța financiară și politică de care dispun.

În mandatul lui Mircea Geoană s-a demonstrat că huliții baroni pot ține în spate partidul. Au dus greul în momente de cumpănă, când mulți prevesteau prăbușirea social-democraților. Dragnea, Oprișan, Mazăre și Vanghelie au alimentat PSD, ani la rândul, cu sute de mii de voturi și euro. Drept răsplată, au început să ceară și mai multă putere.

Astăzi, Dragnea se află în plin proces de rebranduire. Vrea să arunce de pe umeri haina provincialului, cum este privit de unii colegi obișnuiți de prea mult timp să facă jocurile în Kiseleff. Vrea să-și mărească anvergura politică, să evadeze din granițele județului pe care l-a condus și să devină o figură centrală în plan național.

Dar și mai important, pesedistul își pregătește o aură istorică. Procesul de regionalizare, reprezintă o miză personală, un proiect de suflet. Legarea numelui său de ampla descentralizare reprezintă cheia evoluției politice a fostului baron de Teleorman. Poate fi pasul către următorul nivel.

Până la Congresul din aprilie, Dragnea este egalul lui Mazăre, al lui Oprișan. Cu Vanghelie problema a fost rezolvată, după ce Mircea Geoană a pierdut președinția partidului. După 20 aprilie, baronul Dragnea va dispărea. Fostul prefect și președinte de Consiliu Județean are însă vise mult mai îndrăznețe, care pot fi oprite doar de justiție sau reacțiile externe, a se vedea Raportul MCV.

Ceva esențial se va schimba pentru el, va fi avansat în mod oficial numărul doi în PSD. În dreptul lui va scrie – președinte. Chiar dacă, momentan, va fi unul executiv. Steaua lui Dragnea nu pare una căzătoare, chiar dacă DNA este pe urmele sale pentru referendumul de demitere a președintelui Băsescu. Asta după ce după 9 decembrie a primit funcția de vicepremier și ministru al Administrației.

Care va fi următorul pas pentru un politician care a ajuns numărul doi în PSD și numărul doi în Guvern?

PENTRU COMENTARII ȘI OBSERVAȚII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – CRISTIAN ANDREI