OUG 13, PSD „noaptea, ca hoții!”, a fost un moment de cotitură profundă în societatea românească, civilă și politică. Că acum, totul s-a mutat în Parlament, ziua, la vedere, nu înseamnă însă că suflul exploziei va trece pe lângă PSD. Dimpotrivă. Acest lucru pare să-l fi înțeles și Liviu Dragnea, care de la prima tentativă a lui Șerban Nicolae de a elimina din legea grațierii venită de la Guvern interdicția referitoare la corupți, i-a cerut senatorului social-democrat să renunțe la amendament, iar parlamentarilor să nu-l susțină. Ar fi inexplicabil, ca acum, la nici două luni de la acel moment, șeful PSD să comită o nouă greșeală strategică. Abia și-a revenit cât de cât reușind să mute dezbaterea către teme cu impact social puternic – legea salarizării și relaxarea fiscală – însă insuficient pentru a acoperi o mutare emoțională de asemenea anvergură în societate, scoaterea politicienilor corupți din pușcărie. Această vulnerabilitate penală niciun partid nu o poate gestiona în acest moment.
Moment complicat și mai mult de referendumul lăsat în stand-by de președintele Klaus Iohannis, după retragerea OUG 13. Șeful statului nu a renunțat la idee, a lăsat-o mai moale, după cum el s-a exprimat, neavând decât a semna decretul pentru stabilirea datei, dacă situația o va impune. Iar semnalul a fost foarte clar la vremea respectivă: „Este evident că societatea își dorește eliminarea corupției, persoane integre pe funcțiile publice. Nu am anulat intenția, dar consider că lucrurile trebuie să se liniștească. Am lăsat-o mai moale, dar nu am abandonat ideea. (…)Dacă s-ar grația corupții, cred că s-ar da un semnal total greșit în societate și contez pe realismul și pe buna credință a parlamentarilor”.
În timp ce scriam aceste rânduri, Liviu Dragnea s-a exprimat pe temă.„Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”, a scris șeful PSD pe Facebook.
Deocamdată, rămâne să-l credem pe cuvânt. Dar proiectul de lege este abia la Senat, urmează și Camera Deputaților, care este decizională. Vom vedea ce va urma. Un lucru pare însă destul de clar, dacă se va răzgândi, va rămâne, probabil, în istoria politică a României post-decembriste ca singurul care a reușit să arunce în aer PSD. Ironic, Traian Băsescu îi spunea „Teroristul”.
PS. Încă o dată, clasa politică a ratat momentul unei dezbateri importante pe o problema condițiilor inumane din închisori, la nici o săptămână după ce CEDO a dat termen de șase luni României pentru a veni cu un plan în acest sens. În condițiile în care un om moare la trei zile în penitenciarele din România, iar rata sinuciderilor este de 10 ori mai mare decât în „viața liberă”, să vii să spui că vrei să-i scoți din pușcărie pe politicienii care au furat că așa e în tranziție este un pic zis rușinos.