După întâlnirile de astăzi, de la Cotroceni, cu PNL, USR, PMP, UDMR și Grupul parlamentar al minorităților naționale, președintele Klaus Iohannis a sărit direct la concluzii, printr-o declarație de presă: toți cei cu care a discutat au fost de acord cu referendumul menit să oprească „asaltul pesedist asupra Justiției”.
Președintele pare a dori să contramandeze întâlnirea programată mâine cu PSD. Deși ieri, de la Bruxelles, declarase taman pe dos: „Chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc sunt bineveniți. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare și asta este important să subliniem și vom avea un dialog foarte bun”, a spus Iohannis, înainte de participarea la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
N-a exprimat explicit că va anula invitația PSD pentru mîine. Dar în legătură cu ce ar mai putea să-i „consulte” pe reprezentanții PSD?
Ce mă îngrijorează e că toate condițiile referendum electoralist par a fi coapte pentru un eșec.
Des invocata Comisie de la Veneția a stabilit o serie de „linii directoare”, de bun simț, pentru organizarea unui referendum. Două dintre acestea sunt esențial de urmat: 1) „Drepturi egale de vot”, adică „asigurarea egalității de șanse între partizanii și adversarii propunerii supuse votului”. Și, în consecință firească, „libera formare a voinței electoratului”, care înseamnă că „problema supusă votului trebuie să fie clară; nu trebuie să inducă în eroare; nu trebuie să sugereze un răspuns; alegătorii trebuie să fie informați cu privire la efectele referendumului; participanții la scrutin trebuie să poată răspundă la întrebări doar prin
Un lucru e cert: referendumul nu e menit să doboare un partid (pentru asta există alegerile, în democrație), chiar dacă PSD e principalul vinovat de încălecarea politică a Justiției.