Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud s-a deplasat la Moscova pentru că influența Americii în Orientul Mijlociu a apus. Declinul a început pe vremea președintelui Obama, iar amatorismul periculos al Administrației Trump l-a adâncit.
Statele Unite nu mai par a fi în măsură să protejeze interesele aliaților tradiționali din regiune – Israelul și Arabia Saudită. (Ultima deplasare a premierului Netanyahu la reședința de vacanță a lui Putin de la Soci, din august, a fost un semnal în sensul acesta).
Mai ales după intervenția din Siria, steaua Federației Ruse s-a ridicat deasupra Orientului Mijlociu. Pe de altă parte, de când s-a instalat la Casa Albă, Donald J. Trump se vădește un partener lipsit de credibilitate, imprevizibil, tot mai greu de citit de cei care văd cum războiul din Siria e pe cale de a fi câștigat de Bashar al-Assad, cum Iranul își întărește pozițiile în întreaga regiune. Astfel încât, mutarea geopolitică a saudiților (pregătită de vizita din mai la Moscova a prințului moștenitor Muhammad bin Salman, adevăratul lider al Regatului) n-ar trebui să fie tocmai o surpriză.
Vizita din mai a președintelui Trump la Riyadh, în ciuda sutelor de miliarde vehiculate și a dialogului împachetat în superlative, pare în aceste zile mai caricaturală decât a fost.
Întrevederile cu ușile închise ale celor doi lideri, rus și saudit, vor trebui să dovedească mai multă virtuozitate decât un dans al săbiilor, fiindcă – în ciuda declarațiilor protocolare – pozițiile acestora în legătură cu principalele problemele regionale și mondiale nu coincid. Ceea ce amintește de foarte recenta vizită a președintelui turc în Iran. Și semnalează că, în Orientul Mijlociu, redesenarea sferelor de influență continuă cu o viteză care la Washington va fi percepută ca amețitoare.