Prima pagină » Puterea Gândului » Remus păcălit de vulpe

Remus păcălit de vulpe

Remus păcălit de vulpe
Dacă ajungeți vreodată în situația de a-l întâlni pe ministrul Educației și vreți să faceți „networking", nu-i vorbiți domniei sale despre tehnologie și digital. Senzația mea este că pe domnul Remus Pricopie nu-l pasionează acest domeniu. Mergeți pe calea sigură și discutați despre vremea de afară.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a confundat lupoaica din mitologia romană cu o vulpe, într-o emisiune TV. Cea mai simplă modalitate prin care ministrul se putea documenta în legătură cu cea mai celebră poveste legată de numele său se afla la un clic (pe laptop) sau o atingere de ecran (pe smartphone) distanță: enciclopedia digitală Wikipedia.

Un ministru al Educației, numit Remus, nu știe care este povestea celui mai celebru Remus din istorie. La întrebarea „În ce oraș s-au născut Romulus și Remus?”, Pricopie a răspuns: „Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în pădure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean”. Ce explicație are domnul Pricopie pentru faptul că nu a folosit, la un moment dat în viață, cea mai la îndemână unealtă disponibilă pentru a se documenta despre numele său? Mă gândesc că dânsul, deși este un exponent al generației tinere de politicieni, nu are încredere în informația disponibilă în mediul digital și că merge mai degrabă pe mâna cuvântul tipărit, iar în toți acești ani nu a avut la îndemână o ediție print a „Encyclopedia Britannica”.

Poate că domnul Pricopie nu dă doi bani pe digital. În urmă cu 10 zile, ministrul Educației promitea că în 15 septembrie elevii din clasele I și II vor avea și manuale digitale. Nu era vorba de clasele I-XII, ci de clasele I și a II-a! Ei bine, a început școala, iar proiectul manualelor digitale s-a înțepenit pe undeva prin minister. Aici este mai mult decât o simplă neîncredere în digital: circuitul banilor în natură s-a oprit undeva. Coincidență sau nu, Siveco, companie a cărei șefă a fost reținută recent de procurori, este una din cele două companii care au ajuns în „finala” pentru manualele digitale. Rezultatele au fost contestate pe ultima sută de metri de unele edituri, așa că cei mici au rămas fără manuale.

Domnule Pricopie, „you had one job!”, să faceți manuale digitale, în secolul 21, pentru clasele I și II. Ați dat greș. Stați liniștit însă: în România incompetența nu e tratată cu delete.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele