Revizuirea Constituției ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere”

Revizuirea Constituției ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere
Publicat: 25/11/2013, 10:33
Actualizat: 20/01/2014, 19:22

Luni, 18 noiembrie, la BNR, la conferința ZF 15 ani: „România 1998-2013-2028. Încotro?”, Tomas Spurny, președintele executiv al BCR, a sintetizat într-o singură propoziție și într-o singură cifră ce ar trebui să fie principalul obiectiv de guvernare al României.

„România este o țară cu un grad redus de îndatorare și cu un potențial înalt de creștere economică, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de creștere a PIB de cel puțin 5% pe an ar trebui eliminat de electorat.”

Dincolo de această propoziție, orice discuție ar trebui să fie inutilă, iar acești „5% creștere economică pe an” ar trebui să fie scriși cu markerul mare atât pe Palatul Victoria, cât și pe Palatul Cotroceni, pentru că această creștere economică trebuie să fie obiectiv de guvernare atât pentru premier, cât și pentru președinte. În rest, se pot certa pe orice vor ei.

În bugetul de anul viitor, guvernul Ponta a trecut o creștere economică ușor peste 2%, un plus care vine „mai mult din inerție și nu din ambiție, dintr-o țintă pe care ți-o asumi și vrei să o îndeplinești”. 2% înseamnă un plus economic bun, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la celelalte țări ale Europei, ar justifica premierul. Dar este prea puțin pentru România și pentru ce are nevoie, iar cu acest ritm, mediul de business românesc rămâne în continuare pe perfuzii, stă în viață pe datorie, asa cum trăiește și guvernul.

Spurny, șeful celei mai mari bănci locale, știe foarte bine că acest 2% pe care guvernul Ponta și l-a trecut în bugetul pe anul viitor nu îl ajută deloc, și nici pe clienții băncii care sunt înecați în datorii. Cehul-american – adus acum un an de Erste să curețe bilanțul BCR de creditele neperformante acumulate în ultimii cinci ani și care nu se mai opresc – știe că un ritm de creștere economică de 2% nu ajută pe nimeni să se dezvolte, nu va determina pe clienții buni să ia credite pentru noi investiții și nici nu le va permite clienților care au o poziție financiară la limită să își ramburseze datoriile sau să iasă la liman. Este exact situația din acest an, când avem o creștere economică de peste 2% (la 9 luni este 2,7%), dar este un plus fără oxigen financiar, fără venituri mai mari la buget, fără o creștere reală a veniturilor și fără îmbunătățirea pozițiilor financiare ale companiilor. La 2% pe an creștere de PIB banii ies din țară, nu intră, iar economia rămâne treptat fără finanțare.

În ultimii doi ani, din economie, din bănci, din conturile multinaționalelor au ieșit vreo 10 miliarde de euro și de aceea economia este la limită cu lichiditățile și cu cash-ul.

La 2% pe an, investitorii străini și până la urmă chiar și cei români își pun problema de ce să își bată capul cu o extindere a afacerilor, de ce să mai facă angajări, de ce să reia discuțiile cu bancherii când orizontul este atât de limitat. Mai bine ții banii la bancă cu 1 – 2% la euro și 3 – 4% la lei și nu ai bătaie de cap. Este exact ceea ce se întâmplă acum, când băncile românești sunt pline de lei care stau degeaba la BNR sau la Ministerul Finanțelor. Creșterea economică de 2% este prea mică, veniturile populației nu au de unde să crească – așa că toți stau și așteaptă, iar în timpul acesta sunt alte țări care încearcă să atragă banii către ele.

Guvernul Ponta are pe mână 40 de miliarde de euro din buget plus banii din împrumuturi, plus, teoretic, banii din fonduri europene pe care ar trebui să îi folosească pentru a obține o creștere economică de 5%, nu de 2%, dar pentru acest lucru ar trebui să muncească, să caute investiții și investitori în dreapta și în stânga, nu să stea toată ziua la televizor.

Cu 70% din Parlament, premierul Ponta avea o șansă extraordinară să asaneze administrația și companiile de stat și să își impună proiectele care să aducă relansarea investițiilor și, implicit, a economiei. Dar, din păcate, prin bugetul propus pe 2014, guvernul Ponta nu face altceva decât să mențină aceeași structură economică și administrativă de stat ca predecesorii lui, care nu va ajuta deloc România să iasă din mocirla în care este prinsă de cinci ani.

Dacă noua guvernare tot discută modificarea Constituției, primul articol ar trebui să fie: Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere.

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză