Domnul doctor Crin Antonescu, de la ambulanța politică, ne-a atras atenția, în urmă cu două zile, că „avem o țară debilă”. Săraca. Abia reușește să meargă, n-are vigoare, și, pe deasupra, cară-n cârcă un guvern paralizat și o majoritate afazică. Pare să-i fi sărit acul pe un discurs din 2011. Ei bine, nu! Coliderul USL vorbește chiar de guvernarea USL, de majoritatea USL și de Victor Ponta, colegul său de leadership, aflați în schemă, la conducerea țării, de aproape doi ani.
De ce e țara debilă, guvernul olog și majoritatea lingavă? Le rupe președintele cu bătaia. Le obstrucționează, le sabotează, dă-n guvern, plesnește majoritatea. E apucat de streche. „Situația se degradează pentru că Guvernul e slăbit. Loviturile pe care Băsescu le dă prin instituții pe care le-a păstrat sub control, în urma unui pact nefast, nesănătos și cam în afara Constituției, sunt bine țintite”, spune Antonescu.
În trena consecințelor nefaste și nesănătoase ale coabitării, liberalul aliniază și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, organism pe care îl compară, fără să clipească cu o sectă, susținând că USL „nu a mai existat după alegeri”, în raport cu acest domeniu; cu Justiția.
Un apendice generos la ideea lui Crin poate fi considerată declarația premierului Ponta vizavi de activitatea Curții Constituționale. Potrivit acesteia, CCR, prin decizia sa în contra Legii insolvenței, adoptată de guvern, „îi protejează pe șmecherii care nu plătesc taxe și impozite, pe evazioniști”, fapte care „lovesc în guvern, afectează grav dezvoltarea României, sunt extrem de nocive pentru societatea românească”.
În consecință, cei doi lideri ai puterii din România anului 2013 s-au pus, în sfârșit, de acord. Traian Băsescu deține controlul asupra câtorva instituții importante din România – cum ar fi CSM, CCR, cu siguranță și serviciile, care, însă, nu fac obiectul actualelor critici -, cu ajutorul cărora aproape că a desființat trei sferturi din clasa politică, guvernul, țara. Ce i-a dat posibilitatea să dezvolte acest control? Chiar pactul de coabitare semnat cu premierul. Cine a mai fost de față la semnarea pactului? Crin Antonescu. Ce au făcut ei, cu toții, după semnare? Au tăcut ca mortu-n păpușoi, până s-a aflat de document.
Chiar că suntem de râs, cu țară debilă, guvern diplegic și majoritate așijderea, dacă ne-am pricopsit cu doi lideri de neam care se plâng că-i bate nenea Băsescu la fund, după ce s-au dus amândoi, de mână, la el la Cotroceni și au fost de acord cu existența și derularea prevederilor unui pact de coabitare, chiar dacă doar unul dintre ei a semnat. Nesemnarea tăcută a celuilalt nu dovedește mai mult curaj, ci mai multă duplicitate.
Mi se pare penibil să vorbești azi, în al doilea sezon de guvernare debilă, despre faptul că ești lovit, umilit și desființat, ca guvern și majoritate parlamentară, de un singur om. Dacă ar fi cu adevărat așa, atunci actuala putere nu ar mai avea nici un fel de scuză.
Cred, însă, sincer că aici e mai mult decât atât. Că asistăm la o nouă încercare de discreditare a Justiției și de preluare a controlului asupra „domeniului în raport cu care USL nu există, după alegeri”.
Cine spune că deține puterea până nu are Justiția?!
PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOKMARIAN SULTĂNOIU