Astăzi, în speech-ul său din Aula Facultății de Drept a Universității București, Aaron Wess Mitchell, adjunctul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat american, n-a spus mai nimic. Ca un adevărat reprezentant al președintelui Donald J. Trump, expertul a lăsat deoparte limbajul analitic și ne-a livrat superlative.
Faptul că Mitchell n-a spus mai nimic, mărginindu-se să privească România din avion, a fost un binevenit prilej pentru propaganda media de pe Dâmbovița să înțeleagă ce-și dorește – de la „America laudă România” până la „mesaj dur al americanilor pentru partenerii de la București”.
România a ajuns departe, România e un simbol al libertății, România e un lider regional, un model, una dintre cele mai dinamice economii, românii sunt stăpâni pe propriul destin, România are un sistem de Justiție puternic și instituții anticorupție la fel de puternice, nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, lupta anticorupție trebuie să continue (cine s-ar fi așteptat ca trimisul american să spună că lupta anticorupție ar trebui să înceteze?!). Progresul înregistrat în domeniul anticorupției e „impresionant”. (Aici, primul înalt funcționar american din noua Administrație care ne viziteză țara a rostit un principiu esențial pentru Statele Unite: „vă încurajăm să continuați, fiindcă așa eliminați vulnerabilitățile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a va submina statul din interior”. Partenerul strategic al României pe granița de est a NATO trebuie să securizat și din acest punct de vedere. Restul, așa-numitele protocoalele secrete, dosarele instrumentate politic, portocalele din Parchet sunt amănunte, care oricum nu se văd din avion). Wess Mitchell a vorbit entuziast despre „abundența resurselor” României, omițând faptul că nu prea mai sunt ale României. Concluzia ar fi s-o ținem tot așa. (Îmi sună în urechi formula memorabilă rostită de William J. Clinton, la București, în iulie 1997: „Stay the course, the future is yours!”).
Discursul de acum e aproape calchiat după considerațiile din interviul acordat HotNews în urmă cu patru ani, pe vremea în care Mitchell nu intrase încă în politica activă. De parcă, de atunci, mai cu seamă de când Partidul Suprarealist al lui Dragnea (PSD) duce România spre dezastru, nu s-ar fi întâmplat nimic. Nici măcar constatarea că Dragnea începe să devină Orban, Viktor Orban, trimisul lui Trump n-a făcut-o încă (mai are vreo două întâlniri). Din avion, iliberalismul actualei guvernări nu se observă încă.
Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite s-a dezvoltat preponderent pe dimensiunile militară și de intelligence. Iar în această privință, Aaron Wess Mitchell a fost ceva mai concret. A mulțumit militarilor români din teatrele de operații NATO și poporului român, în numele poporul american.
Singurul moment în care am recunoscut în reprezentantul lui Trump pe analistul geopolitic a fost remarca strălucită: „Atât Rusia, cât și China doresc în felul lor să înfrângă Occidentul: Rusia fragmentându-l, China suplinindu-l”.
Mă aștept ca mâine Mitchell să treacă la subiect: gazele din Marea Neagră.