Prima pagină » Puterea Gândului » „Să nu subestimăm niciodată prostia. E una dintre cele mai puternice forțe din istorie”

„Să nu subestimăm niciodată prostia. E una dintre cele mai puternice forțe din istorie”

„Să nu subestimăm niciodată prostia. E una dintre cele mai puternice forțe din istorie
Democrația și dictatura, astăzi - două sisteme de procesare a datelor.

Yuval Noah Harari, autorul lui „Homo Deus”, i-a acordat, în urmă cu câteva zile, un interviu lui Becky Anderson de la CNN – „Oamenii sunt acum animale vulnerabile”, a declarat. 

Cel mai la modă (oricât de frivol ar suna) gânditor a vorbit din nou despre cele trei provocări cu care se confruntă omenirea în secolul XXI: războiul nuclear, schimbările climatice și, la pachet, dezvoltarea inteligenței artificiale și a bio-ingineriei. Dacă primele două pot fi oprite, consecințele inteligenței artificiale și ale bio-ingineriei pot fi doar folosite în interesul speciei umane.

Pericolul care ne paște ține de falimentul filosofiei. Filosofilor, cărora le lipsește viziunea lumii ca întreg și care pot zăbovi secole gândind și polemizând, le iau pe nesimțite locul inginerii, foarte grăbiți de felul lor. Iar deasupra inginerilor se află deciziile oamenilor politici – aceștia vor avea la dispoziție foarte curând tehnologia necesară pentru a crea pe Pământ iadul sau raiul, e motivul avertismentului lansat de Harari: „Să nu subestimăm niciodată prostia. E una dintre cele mai puternice forțe din istorie”.

Astăzi, între democrație și dictatură nu e altceva decât „un conflict dintre două sisteme de procesare a datelor”.

Reporterul Al-Jazeera (CNN-ul arab) îl întrebase vara trecută pe gânditorul evreu dacă inteligența artificială poate conduce la pace mondială. Răspunsul lui Harari: „Nu există absolut nici un indiciu că inteligența artificială și computerele sunt pe cale de a căpăta conștiință. Nu mă opun să se dea mai multă autoritate inteligenței artificiale. Însă cine e stăpânul inteligenței artificiale? Servește ea o elită restrânsă sau mari corporații? Servește inteligența artificială guverne dictatoriale? Ori îmi servește mie? Se poate utiliza inteligența artificială pentru a crea un un regim de supraveghere totală, de control total al guvernelor asupra cetățenilor. Și poate fi utilizată în folosul cetățenilor, pentru supravegherea guvernelor ca să ne aisgurăm că nu există corupție. Aceeași tehnologie funcționează în ambele sensuri”.  

Foto: Yuval Noah Harari / Facebook