Să nu uiți, domnule Ponta!
Știm cu toții, domnule Ponta, că veți candida la prezidențiale. Că jocul acesta, „nu candidez”, „candidez, dacă mă vreți”, este doar o strategie electorală, că vreți să vă impuneți voința în fața baronilor pentru ca aceștia să vă accepte toate dorințele. Că așteptați să vedeți ce se întâmplă pe dreapta, dacă Antonescu și Blaga își rup gâtul după europarlamentare.
Că vreți ca partidul să vă înghită și susțină, pe lângă candidatură, și premierul, și viitorul președinte al PSD, gen Daniel Constantin și Dan Șova. Că nu vreți să lăsați nimic la întâmplare, că veți controla partidul în continuare. Că nu veți ajunge la Palatul Cotroceni pentru a vă izola, ci pentru a vă potența puterea, că veți folosi toate puterile constituționale câștigate de Traian Băsescu în cei zece ani de mandat. Știm că nu vă doriți o Constituție nouă, dar aplicați-o corect pe aceasta.
Dar înainte de asta:
Victor Ponta, nu uita că ai promis un milion de locuri de muncă, scăderea TVA-ului, nu doar pentru produsele de panificație, reducerea CAS, reducerea cheltuielilor cu administrația, un sistem medical performant, la fel unul de educație. Câte ai realizat înainte să pleci la Palatul Cotroceni? Guvernul pe care îl conduci a reîntregit salariile celor din sectorul bugetar, fără să facă o reformă serioasă, fără să miște un deget pentru cei din mediul privat.
Victor Ponta, nu uita că lupta împotriva lui Traian Băsescu nu înseamnă să afișezi pe un ecran zilele până la care președintele își încheie mandatul de drept. Nu uita că nu este o luptă pentru ca grupul din jurul tău să devină și mai influent. A-l învinge pe Traian Băsescu în luna noiembrie a lui 2014, când îi expiră mandatul, nu este o mare victorie, este un eșec. Dacă în cei doi ani de când ești premier nu ai reușit să schimbi nimic din sistemul acestuia, ci doar le promiți oamenilor să reziste, înseamnă că nu ai făcut nimic. Nici măcar nu ai spus clar ce trebuie schimbat, cine e vinovat de „dictatura lui Băsescu”. Mai bine ai spune oamenilor ce ai reușit să faci în această luptă, ce vrei să faci în viitor, nu ce nu ai putut face.
Victor Ponta, nu uita că o presă liberă, pe care ai promis-o în campanie, nu înseamnă să te prezinți în fiecare seară în studiourile unor televiziuni prietene, abonate la fondurile de stat, în timp ce pe ceilalți îi bagi în categoria fasciștilor-comuniștilor-legionarilor-băsiștilor. Nu-ți dori o presă de aplaudaci, că vei sfârși rău! Nu uita că o întrebare merită un răspuns, nu un mișto. Când tratezi pe cineva cu zeflemea, să nu ai pretenția să te respecte. Nu repeta, domnule Ponta, greșeala lui Adrian Năstase, renunță la știrile false dirijate direct din Palatul Victoria!
Victor Ponta, nu uita că ai fost pentru scurt timp procuror, că ai promis o justiție liberă și independentă, nu că vei prelua tu sistemul și că procurorii tăi îi vor urmări pe cei ai PDL, PMP, Băsescu, Udrea. Că ai respect pentru munca procurorilor și că poți garanta, din calitatea de premier sau președinte, o justiție echitabilă pentru cetățenii țării, nu că asiști pasiv și neputincios la „răfuieli politice”.
Victor Ponta, nu uita că prima măsură pe care ai luat-o când ai câștigat președinția PSD a fost să renunți la trecut, la Voiculescu și la Antene. Acum anunți că vei candida dacă vei avea sprijinul PC – Antene. Când ai fost mai puternic, atunci sau acum?
Victor Ponta, nu uita că un președinte nu poate spune ceva în exterior și altceva acasă. Că nu trebuie să te raportezi mereu la Traian Băsescu pentru a arăta că ești mai bun, ci trebuie să te compari cu promisiunile și idealurile tale înainte de a ajunge premier.
Victor Ponta, nu uita, astăzi ești puternic din punct de vedere politic și purtat pe brațe de armata de aplaudaci și investitori din jurul tău. Ești candidatul cu cele mai mari șanse pentru a ajunge la Palatul Cotroceni. Dar toate se pot nărui într-o clipă, cum s-a întâmplat în cazul mentorului Adrian Năstase.
Victor Ponta, nu săpa groapa altuia, înainte de a fi sigur că ești sigur pe unde calci!