Prima pagină » Puterea Gândului » Saudiții întorc o nouă filă a istoriei

Saudiții întorc o nouă filă a istoriei

Saudiții întorc o nouă filă a istoriei
Decesul regelui Abdullah (91 de ani) n-a surprins pe nimeni.

Cu o sănătate din ce în ce mai șubredă în anii din urmă, cel pe care saudiții și-l vor aminti ca pe un reformator își transferase deja multe dintre prerogative fratelui său vitreg Salman (79 de ani) – noul rege. Salman bin Abdulaziz Al Saud deține, de astăzi, puterea politică absolută și legitimitatea religioasă totală. E șef al Casei Saud, custode al Locurilor Sfinte (Mecca și Medina) și prim ministru.

Succesiunea în Arabia Saudită, spre deosebire de alte monarhii, nu e de la tată la fiu, ci de la frate la frate. Faptul, inexplicabil atunci, că fostul rege Abdullah îl desemnase, în martie anul trecut, pe prințul Muqrin Bin Abdulaziz (70 de ani) cel mai tânăr frate al său, drept prinț moștenitor „adjunct”, începe să capete noimă. Conștient de problemele de sănătate ale lui Salman (bârfa doctă a Golfului vorbește despre un început de Alzheimer), Abdullah a dorit să-și ia o măsură de siguranță. Deși are îndreptățirea de a face orice dorește, Salman s-ar putea să-l păstreze pe Muqrin, ba chiar să împartă cu prințul moștenitor povara monarhiei saudite în vremuri grele. 

Provocarea cea mai dură a noului monarh e scăderea prețului petrolului, în contextul unei economii care și-a plătit scump, din 2011 până astăzi, stabilitatea, în turbulenta Primăvară Arabă. O economie care susține, cu bani grei și logistică, războiul anti-Assad din Siria și, cu ajutoare consistente, regimul lui Fattah al-Sisi din Egipt.

Arabia Saudită se află într-unul dintre cele mai complicate momente ale existenței sale: situația inflamată din Orientul Mijlociu, negocierile președintelui Obama și ale europenilor cu dușmanul său de moarte, Iranul, Statul Islamic la granițe (un monstru wahhabit pe care sprijinul saudit l-a creat și apoi l-a scăpat de sub control).

În cazul cel mai bun, este de așteptat ca Salman bin Abdulaziz Al Saud să-și reconfirme angajamentele de aliat strategic al Statelor Unite și dorința de a continua reformele predecesorului său – atâtea reforme câte se pot face într-un stat ultraconservator, vechi sponsor al jihadismului sunnit wahhabit, în care Constituția e Coranul. 

În cazul cel mai rău, lupta mocnită pentru succesiune se va reaprinde, iar poziția prințului moștenitor Muqrin (poate cel mai educat membru al Casei Saud, cu studii aprofundate în Marea Britanie și SUA, cu o solidă experiență guvernamentală) s-ar putea să se clatine, lăsândul pe noul rege singur și suferind în fața destinului.