Scaunele. De V. Ponta și T. Băsescu
Întors de la războiul din Afganistan pe frontul politic de acasă, premierul Victor Ponta a văzut miercuri anomalii acolo unde nu există și l-a arătat cu degetul pe președintele Traian Băsescu pentru că merge la summitul Partidului Popular European, înainte de reuniunea informală a Consiliului European.
„Consider anormal ca președintele țării să participe la întâlniri politice, știu că merge la grupul PPE. Eu știu și cred că președintele României nu mai aparține niciunei familii politice, ci doar României, dar asta este decizia domniei sale pe care o consider criticabilă”, a spus premierul, la întoarcerea din Afganistan.
Ca să nu fie acuzat că face pe vulpea care nu ajunge la struguri și spune că sunt acri, premierul a subliniat că a primit și el invitații, atât la summitul Consiliului, cât și la o întrevedere cu grupul socialiștilor europeni. A decis, însă, să refuze aceste invitații, pentru a nu „exporta” conflictele de natură instituțională ale țării.
Nu este deloc anormal în peisajul politic european faptul că Traian Băsescu merge la întâlnirea PPE. Nu este nici pe departe singurul șef de stat sau de guvern din UE care face asta. În plus, nici măcar nu este prima dată când merge.
De fapt, din acest punct de vedere, Traian Băsescu este la fel de „anormal” ca președinții Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și al Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru că și ei merg la aceste întâlniri, în condițiile în care sunt, oficial, apolitici.
Înainte să plece, anunțat, în Afganistan, Victor Ponta a mai trimis o acuză în direcția Palatului Cotroceni:
„Miercuri, la Bruxelles se va discuta despre creșterea economică și despre locurile de muncă. Băsescu nu are nicio atribuție pe aceste domenii, prin urmare va merge să mănânce și să glumească cu ceilalți” – așa a descris premierul „agenda” președintelui pe ziua de azi.
Este adevărat, miercuri seara se va discuta aproape exclusiv despre economie și discuțiile se așteaptă să fie foarte tehnice. De asemenea, este corect să spui că președintele nu are nici pârghiile, nici atribuțiile în materie de implementare a politicilor economice (acestea din urmă sunt ale premierului). De glumit, însă, cu siguranță nu o să aibă cu cine glumi Traian Băsescu, dat fiind că se va jongla cu toate merele discordiei care îi separă pe liderii europeni în acest moment.
De altfel, nici nu contează foarte mult cine merge din partea României, pentru că vocea ei nu are prea multe șanse să fie auzită atunci când încep Hollande, Merkel și Cameron să discute despre obligațiuni, taxa pe tranzacții financiare și austeritate vs. stimul. Puterile lui Victor Ponta comparate cu ale lui Traian Băsescu în cadrul Consiliului sunt exact aceleași. Ele au relevanță doar la nivel național, unde, sigur, premierul este cel mandatat să aplice înțelegerile europene.
Până una alta, România riscă să se îmbolnăvească de „summitofobie” de la atâtea dezbateri despre cine, unde și în ce calitate merge.