Prima pagină » Puterea Gândului » Șeful CIA cere să fie crezut pe cuvânt: președintele Trump e sănătos tun

Șeful CIA cere să fie crezut pe cuvânt: președintele Trump e sănătos tun

Șeful CIA cere să fie crezut pe cuvânt: președintele Trump e sănătos tun
Întrebări în legătură cu sănătatea mentală a președintelui Donald J. Trump nu s-au iscat abia acum, odată cu scandalul stârnit de publicarea cărții lui Michael Wolff, "Foc și furie" - o însăilare dubioasă de considerații și dezvăluiri. Primele întrebări datează din perioada alegerilor, însă unele dintre acestea nu sunt decât replici ale echipei Clinton la acuzațiile lui Karl Rove (unul dintre maeștrii campaniilor murdare și susținător al lui Trump) referitoare la atacul cerebral suferit de candidata democraților și care ar fi putut-o invalida.

Îngrijorări serioase s-au ridicat după instalarea candidatului republican victorios la Casa Albă, după primele decizii, primele declarații și primele sute de postări pe Twitter și nu veneau atât dinspre politicienii democrați cât din comunitatea specialiștilor în sănătate mentală.
 
Încă din februarie anul trecut, psihologul clinician new-yorkez John Gartner a inițiat o petiție, care a raliat 60.000 de colegi de breaslă: „Noi, subsemnații, profesioniști în domeniul sănătății mentale, credem în judecata noastră profesională conform căreia Donald Trump manifestă o gravă afecțiune mentală, care îl face psihologic incapabil  să-și onoreze competent atribuțiile de președinte al Statelor Unite. Și cerem respectuos să fie revocat din funcție, în conformitate cu secțiunea a 4-a a celui de-al 25-lea Amendament la Constituție, care prevede că președintele va fi înlocuit în cazul în care este ”.
 
La sfârșitul lui septembrie,  a apărut volumul de comunicări științifice intitulat „Cazul periculos al lui Donald Trump. 27 de psihiatri și experți în sănătate mentală evaluează un președinte”, coordonat de respectatul psihiatru legist de la Yale, doamna Bandy X. Lee, în care și John Gartner are partea sa de evaluări.
 
Specialiștii vorbesc în carte, aproape fără excepție, despre caracterul narcisiac al președintelui Americii. Dr. Lance Dodes, fost profesor de psihiatrie la Harvard, identifică, de pildă, în comportamentul lui Trump „trăsături sociopate” și o „formă persistentă de rupere de realitate”.
 
Două sunt principalele probleme ale unor astfel de dezbateri: una tehic-profesională și, în strânsă legătură, una etică. Cea strict profesională ține de faptul dacă se pot formula tele-diagnostice, diagnostice la distanță, fără o cercetare nemijlocită  a subiectului. Chestiunea etică, așa cum a fost formulată de Asociația Americană de Psihiatrie, este că „a oferi o opinie profesională despre un individ bazându-te pe informații publice și fără a-l examina personal” constituie un demers lipsit de moralitate (celebra Regulă Goldwater, după numele unui fost senator, candidat la președinție în 1964, a cărui demnitate s-a considerat a fi fost lezată de astfel de diagnostice). Ceea ce urmărește, de fapt, Asociația este ca astfel de suferinzi să nu fie stigmatizați, fără să ia în considerație că unii pot accede la funcții de care pot depinde o țară  sau o lume întreagă.  
 
Profesioniștii în sănătate mentală își explică evaluările făcute public prin aceea că, fiind vorba despre președintele Statelor Unite sau de oricare alt demnitar cu însărcinări importante, opinia lor clinică slujește securității naționale. Și, cum argumenta Dr. James Gilligan, „problema nu e dacă președintele Donald Trump e bolnav mental,  ci dacă e periculos. Periculozitatea  nu e un diagnostic psihiatric”.  În cazul Trump, conchid specialiștii, „datoria de a avertiza înlocuiește neutralitatea profesională”.
 
Ambasadorul la ONU, doamna Nimrata Haley, și directorul CIA, Mike Pompeo, s-au repezit să livreze contradiagnostice. Despre abilitățile intelectuale ale celei dintâi am tot vorbit. Cât despre Pompeo, acesta a asigurat pe toată lumea că Donald J. Trump e complet potrivit funcției pe care o ocupă, sănătos tun, iar cei care declară altfel încă nu s-au obișnuit cu gândul că e președinte. Întrebat ce părere are despre recenta postare în care eroul său se evalua ca un „geniu foarte stabil”, directorul CIA a replicat că nu va onora întrebarea cu un răspuns…