Prima pagină » Puterea Gândului » Show grotesc în Arabia Saudită

Show grotesc în Arabia Saudită

Show grotesc în Arabia Saudită
Fastuosul protocol saudit i-a oferit, în sfârșit, lui Donald J. Trump sentimentul plenar că e președintele celei mai mari puteri a planetei.

Cum a fost prima zi la Riyadh? „Tremendous”, a răspuns Trump. Echivalentul în dolari al acestui superlativ absolut: 110 miliarde acum și restul, până la 350 de miliarde, în următorii zece ani (unul dintre cele mai mari contracte de armament din istorie). Numai că înarmarea până în dinți, cu ultima tehologie, a Arabiei Saudite, s-ar putea să coste scump America.

Cui n-a urmărit în această seară conferința de presă comună a miniștrilor de Externe Tillerson și al-Jubeir, îi recomand s-o facă. Va vedea un diletant penibil și periculos, Tillerson, alături de un diplomat versat, al-Jubeir, uns cu toate alifiile Orientului.

Discursul lui Rex Tillerson, de râs și de plâns, înfricoșător fiindcă a subliniat explicit scopul întâlnirii la nivelul cel mai înalt americano-saudite: „front comun împotriva amenințării iraniene”. Contractele și angajamentele militare realizate în aceste două zile, trebuie să transmită „un mesaj puternic inamicilor noștri comuni” – șiiților controlați de Tehran. Cei doi miniștri de externe s-au angajat să sece „mlaștina de unde emană extremismul și terorismul”. Că o spune al-Jubeir, tupeul acestuia e aproape de înțeles. Că o spune Tillerson, lipsa sa de informație (dacă despre neștiință e vorba) e criminală. Să vorbești despre extremism în casa wahhabiților și despre terorism în casa celor care au sponsorizat de la Al-Qaeda la An-Nusra e peste poate.

Însă gafele sinistre ale șefului diplomației americane nu s-au oprit aici. În legătură cu realegerea președintelui Hassan Ruhani, un moderat, s-a lansat în a-l sfătui pe acesta să… respecte drepturile omului! Același îndemn i l-ar fi putut adresa, încă și mai abitir, omologului său saudit.

Există un strop de strategie în spatele coaliției anti-iraniene care se coace în aceste două zile la Riyadh? Mă îndoiesc. Cine s-o gândească? Un rege șubred, fiul său necopt și impulsiv care conduce de facto țara, showman-ul Trump și echipa lui de ageamii? La ora la care scriu, cred că diplomația rusă serbează cu „aurora boreală” (șampanie și votcă).