Și după Pungești ce urmează?
Jandarmeria Română a făcut, astăzi, bilanțul unei săptămâni de confruntări cu sătenii din Pungești. Are cu ce se lăuda: 30 de persoane au fost amendate cu sume între 500 și 5000 de lei, iar pentru alte 40 poliția a întocmit acte de constatare a săvârșirii unor infracțiuni ca distrugerea de bunuri, tulburarea ordinii și liniștii publice, blocarea de drumuri și port ilegal de armă albă (un manifestant avea la el un cuțit).
„Ardeți-i tare la buzunare!” pare să fi fost ordinul transmis de ministrul de Interne, Radu Stroe, umflat în pene precum un cocoșel care se crede vultur. Dar, cum amenzile și plimbatul cu duba la Poliția Vaslui nu au stins setea de protest antifracking, Jandarmeria a recurs la o formulă ieșită din comun, ca să justifice ocuparea comunei Siliștea (din care face parte Pungeștiul), în ziua de duminică, 8 decembrie 2013: a declarat-o „zonă specială de siguranță publică”. Dincolo de refrenul ridicol „În zonă sunt create dispozitive și sunt detașate echipaje de intervenție și patrule, pentru a se crea un climat de liniște și siguranță pentru cetățeni”, măsura s-a dovedit eficientă. Cu jandarmi patrulând pe ulițe, filtre din o sută în o sută de metri și bariere la intrarea și ieșirea din comună, oamenilor le-a fost greu să-și viziteze vecinii și imposibil să meargă la protest. Pungeștiul a fost cumințit cu forța, iar Chevron s-a apucat de lucru, urmând ca, în maximum două luni, să foreze după gaze de șist.
Din punctul de vedere al guvernanților, stingerea revoltei de la Pungești era necesară pentru a oferi un exemplu altor comunități, care se opun exploatării gazelor de șist pe teritoriul lor. Demonstrându-le că nu cedează și că puterea este la el, Cabinetul Ponta speră să le descurajeze, să le intimideze și să le mâne spre concluzia că protestele lor vor fi în zadar, că vor sfârși precum oamenii din Siliștea – și bătuți, și cu banii luați. A transmis, astfel, un avertisment dur locuitorilor din alte comune vasluiene, din Plopeni, din Costinești și din Vama Veche, trecute, de asemenea, pe harta gazelor de șist.
Este posibil însă ca planul guvernului să dea greș. Mai întâi, fiindcă manifestația de la Pungești a încetat temporar: dacă, mâine, pleacă jandarmii, sătenii care nu mai au nimic de pierdut, dărâmă, din nou, gardurile companiei Chevron. Forțele de ordine vor trebui să rămână în localitate cel puțin o lună-două de acum încolo, pentru ca satul să poată fi considerat „pacificat”. În al doilea rând, demararea lucrărilor la Costinești și Vama Veche, zone turistice, ar putea întâmpina o opoziție mult mai mare, nu doar din partea locuitorilor, ci și din partea acelora care, de ani de zile, își petrec vacanțele aici. Ce vor face domnii Ponta și Stroe, câți jandarmi vor trimite să lupte cu toți îndrăgostiții de Vamă, de exemplu? Își va permite o „Salvați Vama Veche!”, lângă o „Salvați Roșia Montană!”?
Dacă domnia-sa crede că da înseamnă că este drogat cu Putere. Un prim-ministru lucid, care nu se admiră zilnic în sondajele de casă, ar încerca o altă abordare decât forța a relației cu comunitățile, în controversata problemă a gazelor de șist. Fiindcă încet-încet, protestele locale, pornite din teamă sau rațiuni ecologiste, își pierd conținutul lor originar și tind să se transforme în forme de rezistență în fața unui regim incompetent și corupt, de care trebuie salvată România.