Spălare de integritate, la Bruxelles

Spălare de integritate, la Bruxelles
Publicat: 04/02/2013, 20:37
Actualizat: 30/07/2014, 00:24

Pentru prima dată, Puterea de la București atacă, prin europarlamentarii săi, un raport al Comisiei Europene despre România. „Este foarte slab, superficial și politizat”, desființează eurodeputatul Cătălin Ivan Raportul MCV pe justiție, dezvăluind că reprezentanții USL vor cere o dezbatere în PE, pe marginea documentului. „Vom chema Comisia, să răspundă întrebărilor noastre”, precizează el, subliniind că aceasta este poziția oficială a PSD, dar ea nu are nicio legătură cu întâlnirea dintre premierul Victor Ponta și șeful CE Jose Manuel Barroso. De fapt, demersul europesediștilor nu are legătură cu nimic, nici măcar cu contestatul raport. Este o inițiativă politicianistă, menită să oblojească orgoliul rănit al guvernului USL, de două ori într-o jumătate de an criticat la Bruxelles, pentru modul în care tratează instituțiile statului de drept și justiția. A nu se confunda, așadar, cu o ofensivă patriotică de reabilitare a țării.
Să presupunem că solicitarea USL ar fi acceptată și, peste câteva săptămâni, Parlamentul European va dezbate chestiunea românească. Cum vor spulbera pesediștii și liberalii (pedeliștii vor țipa, cu siguranță, de cealaltă parte a baricadei) observațiile din Raport¬? De exemplu, pe aceea, referitoare la miniștrii cercetați penal pentru fapte de corupție. Că nu sunt trei, ci doar doi – CE a făcut deja cuvenita rectificare -, că nu sunt corupți, ci suspecți, adică prezumat nevinovați, și au dreptul să rămână în guvern, cum spune Crin Antonescu, până la o primă condamnare nedefinitivă în instanță? Un asemenea răspuns ar veni ca o bășcălie la adresa nevoii de morală în viața publică. Dar reproșul că parlamentarii s-au blindat în superimunitate? Că n-a înțeles Comisia bine, că ei au cerut „probele relevante” nu ca să amestece în justiție, ci ca să nu mai citească tot dosarul – cum zicea Eugen Nicolicea -, altfel sunt proceduri clare și imunitatea se ridică. Dar pe acela că, deși declarați incompatibli de ANI, și-au aranjat să rămână senatori și deputați, lucru valabil – prin absența oricărei prevederi explicite – și pentru aleșii condamnați la închisoare cu suspendare? Aici, mi-i imaginez suținând cu tărie că deciziile ANI sunt repectate, făcând lista pierderilor de oameni valoroși – premierul oftează după patru dintre ei -, cauzate de această instituție și sărind peste amendamentul nou introdus în statut și peste condamnații care fac legi.
Am enumerat doar criticile cu referire directă la acțiunile, comportamentul și mentalitatea clasei politice românești, pe care eurouseliștii nu le pot contracara satisfăcător. Le lipsesc argumentele și nu au de unde să le ia, fiindcă, privită cu lupa, situația este mai proastă decât cea descrisă în Raport. Comisia Europeană pune accentul pe integritate, ori tocmai această calitate nu se găsește în genele politicianului român. Desigur, există corupți, profitori, plagiatori și în democrațiile occidentale, dar odată arătați cu degetul fac un pas ori mai mulți, în spate. Ai noștri, dimpotrivă, se înfig în frunte, de unde ne conduc și ne dau lecții despre virtute. Iar această paradă a nerușinării îl revoltă pe cetățeanul onest și-i distruge încrederea în viitorul țării sale. În loc să comande activități de spălare în Parlamentul European, care nu vor face altceva decât să concentreze atenția asupra mizeriei, USL ar putea corecta anomaliile din Statutul senatorilor și deputaților, retrimis de președintele Băsescu, la Parlament. Ar putea, de asemenea, să-l convingă pe ministrul Relu Fenechiu, acuzat că a prejudiciat statul cu peste un milion de euro, să-și dea demisia, dl Antonescu compunându-i, la plecarea din guvern, un frumos necrolog. Să dea, astfel, exemplul, la care premierul s-a angajat, în discuția cu Barroso. Altfel, dacă ar fi să se golească Palatul Victoria, dl Fenechiu ar fi ultimul care-ar stinge lumina.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?