Prima pagină » Puterea Gândului » Ssst! Să nu-i supărăm pe guzgani!

Ssst! Să nu-i supărăm pe guzgani!

Ssst! Să nu-i supărăm pe guzgani!
Nu, nu e nimic „greșit" în articolul din Gândul și Mediafax, cum susține guvernul. Între a expedia un teanc de documente, la patru luni de când DNA ceruse informații de la Romsilva, și a face plângere penală este o diferență ca de la cer la pământ, nicidecum o sinonimie perfectă, cum sugerează guvernul.

Nu, nu e nimic „greșit” în articolul din Gândul și Mediafax, cum susține guvernul. Corpul de Control a investigat retrocedarea a 43 227 de hectare de pădure și a unui teren arabil de 50 de hectare în județul Bacău, către Paltin Sturdza, a trimis raportul, în urmă cu o lună, procurorilor, dar nu a sesizat DNA cu privire la fapte de natură penală. Între a expedia un teanc de documente, la patru luni de când DNA ceruse informații de la Romsilva, și a face plângere penală este o diferență ca de la cer la pământ, nicidecum o sinonimie perfectă, cum sugerează guvernul.

Corpul de Control al premierului Victor Ponta a fost deosebit de activ și a avut grijă să se afle acest lucru. A cercetat achizițiile de aparatură medicală de la Spitalul Bagdasar Arseni, iar în martie 2014 a publicat raportul și a sesizat DNA pentru cumpărături la suprapreț și favorizarea unor firme. L-a investigat pe Daniel Funeriu pentru „închirierea de licențe educaționale” (dosarul „Microsoft”) și l-a găsit vinovat, conform raportului publicat, de fals intelectual și de abuz în serviciu în formă calificată, pârându-l la DNA. A luat la bani mărunți programul Elenei Udrea, de construire a unor baze sportive la sate în perioada 2006-2012 și, pentru posibile fapte de natură penală, a dat iarăși de lucru procurorilor. A alergat la Nana, unde a descoperit că bucăți din moșia lui Traian Băsescu fuseseră retrocedate ilegal mai demult, și a făcut altă plângere penală. A verificat Poșta Română și Fondul Român de Contragarantare – alte rapoarte publice, alte nereguli, alte sesizări. Pe scurt, Corpul de Control al Guvernului nu a iertat pe nimeni și și-a făcut un titlu de glorie din intransigență.

Cercetările privind retrocedarea pădurilor din județul Bacau nu par să fi produs concluzii devastatoare. Potrivit fragmentului din raport, citat de procurorii care l-au primit, inspectorii guvernamentali au constatat că au fost retrocedate cu 12 000 de ha mai mult decât solicitase moștenitorul și că epicentrul neregulilor este Tribunalul Covasna.  Dacă au descoperit și alte fapte decât cele cunoscute de toată lumea, atunci acestea au fost un secret bine păzit. Oricum, spre deosebire de alte anchete guvernamentale, aceasta este mult mai discretă. Nu numai că nu există un raport public, nu există nici măcar un comunicat care să informeze cetățenii că Corpul de Control al primului ministru s-a ocupat de mafia pădurilor din Bacău, acțiune care, amplificată prin vuvuzelele mediatice, i-ar fi adus puncte frumoase lui Victor Ponta în campania electorală. Documentele ajung târziu la procurorii anticorupție – sesizați de Romsilva Bacău în 2012 – și poate ar mai fi și astăzi în sertarul guvernului, dacă DNA nu s-ar fi interesat la Regia Națională a Pădurilor de anumite înscrisuri.

Tăcerea aceasta nefirească se explică doar prin faptul că apele erau mult prea tulburi pentru a mai fi agitate. De altfel, prezidențiabilul Victor Ponta le evită în continuare, deși, ca șef al PSD, ar fi normal să se distanțeze de Viorel Hrebenciuc și de Ioan Adam, dacă nu și de inculpatul tată-socru, să le ceară măcar primilor doi să demisioneze din partid și să se pună la dispoziția justiției. Așa ar fi procedat un candidat la președinție liber și cu un dram de conștiință. Faptul că dl Ponta nu ia nicio măsură politică și tace mâlc este cea mai bună dovadă că se teme să-i supere pe guzgani, fiind, de fapt, umilul lor servitor.