Prima pagină » Puterea Gândului » Stânjenitoarea Românie

Stânjenitoarea Românie

Stânjenitoarea Românie
Ce ar trebui să spună Uniunea Europeană după ce președintele României afirmă că "avem un derapaj democratic grav", iar "statul de drept este pus în pericol".

Bătrâna Europă nu a furnizat destule scaune pentru conducătorii români, dornici să schimbe viitorul continentului la Consiliul European. A oferit doar unul, pentru cel care reprezintă România. Ponta a sărit cu noaptea în cap în avionul de Bruxelles, aruncând la gunoi decizia Curții Constituționale care îl credita pe președintele Băsescu cu dreptul de a reprezenta România. Și-a amintit de ea doar când începuse să fie sigur că președintele nu mai are timp să ajungă, afirmând spășit că „respectă decizia Curții Constituționale”. A forțat nota, încercând să uzurpe atribute care nu i se cuvin printr-un joc de forță.

Președintele Băsescu, rămas la Palatul Cotroceni, a jucat rolul „înțeleptului” preocupat să salveze onoarea țării. A lăsat să se înțeleagă că a evitat să producă daune mai mari prin prezența la Consiliul European. A tras însă semnale de alarmă încât să le audă oricine, fie că se află la Bruxelles, Washington sau Moscova: „în România avem un derapaj democratic grav”, iar „statul de drept este pus în pericol”. Pentru ca fiasco-ul de la Consiliul European să fie garantat, Ponta a fost definit drept „nelegitimul”.

Cei doi nu realizează că sunt doar două figuri efemere și secundare într-un tablou complex referitor la construcția viitoarei Europe. În timp ce în țară se va căuta vinovatul sau câștigătorul acestui mic război intern, la Bruxelles se negociază intens. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că am conta, pentru că am arătat că nu merităm acest lucru.

Uniunea nu a stat însă nicio secundă cu sufletul la gură să vadă cine merge la Bruxelles. Dacă România s-a divizat în două tabere, fiecare cu susținătorii ei, în capitala Europei nu le-a fost dedicat nici măcar un talk-show. Pentru că Europei nu îi pasă în mod special de Băsescu sau Ponta, ci doar de felul în care se poziționează România. Iar țara noastră a transmis un mesaj de vulnerabilitate din cauza crizei politice în care se afundă.

Ce a câștigat România din faptul că președintele Băsescu „a abdicat de la prerogativele constituționale” sau a „fost împiedicat să și le exercite”, dar a transmis de la București că premierul Victor Ponta reprezintă nelegitim România? Ce a câștigat România din faptul că premierul se află la Bruxelles, dar îi cere telefonic președintelui să-i acorde mandatul de reprezentare cu două ore înainte de începerea Consiliului European?

Nu a câștigat nimic, dar a pierdut enorm. Am pierdut șansa de a arăta că suntem niște parteneri serioși, care privesc spre viitor. Că există un partener cu care se poate comunica și nu mai multe tabere și grupuri de putere. Traian Băsescu și Victor Ponta nu au reușit să depășească mentalitatea de Ev Mediu. Nu este pentru prima dată când boierii s-au strâns să pună mâna pe tronul voievodului. Au încercat în 2007, probabil vor repeta procedura și acum. Că doar și Adrian Năstase este un fel de Mihai Viteazul, după cum spun pesediștii.

România se află de astăzi într-o situație „stânjenitoare”, în ciuda asigurărilor președintelui Băsescu că nu a dorit să strice imaginea țării. Președintele a pus paie pe foc de la București, anunțând oficialii europeni că au în față un „reprezentant nelegitim al statului”. Iar premierul a decolat cu primul avion, de parcă de la Bruxelles se rezolvau toate problemele României.

Răul a fost făcut și este doar începutul. Ponta și Băsescu s-au certat pentru un articol din Constituție „cine reprezintă statul român” și au sfârșit prin a nu reprezenta România. Vor continua în schimb să-și taie capetele, aici în țară. Miza internă a depășit-o pe cea externă.