Statul, bătăușul din curtea școlii pe care olimpicii nu-l pot ignora

Statul, bătăușul din curtea școlii pe care olimpicii nu-l pot ignora
Publicat: 02/04/2014, 15:38
Actualizat: 09/01/2020, 05:29

România este o țară care avansează cu două viteze. Sectorul privat se străduiește să crească, să inoveze și să ignore statul leneș, corupt și ineficient, care se mișcă precum un melc. Când l-am întrebat ce poate face statul pentru a încuraja antreprenoriatul în România, Radu Georgescu, fondatorul GECAD și antreprenor în serie, mi-a spus: „Încerc să ignor puternic, complet, orice are legătură cu statul, în afară de legi”. Cu alte cuvinte, statul să-i lase în pace pe antreprenori: dacă nu poate să-i ajute, să nu-i încurce!

Însă statului nu-i place să fie ignorat. E ca un bătăuș din curtea școlii care se ia zi de zi de olimpici (a se citi companii) și-i trimite să-i cumpere semințe, chiar dacă aceștia fac tot posibilul să îl evite, uitându-se în altă parte. „Vrei să transporți mai ieftin și, în consecință, să vinzi produsele la preț mai mic pentru a atrage mai mulți clienți, a crește și a-ți permite să angajezi noi oameni? Ia de aici noi accize la carburanți”, zice statul, „chiar dacă n-ai autostrăzi ca să te miști repede și drumurile sunt așa cum sunt”. Întotdeauna principala măsură luată de guvernările incompetente a fost mărirea taxelor. Să tai este cel mai simplu, în lipsa unor măsuri inteligente care să aducă creșterea. Iar consumatorul – consumul este cel mai important motor de creștere într-o economie de piață – este cel care pierde.

Din fericire, mediul privat rezistă cu stoicism. „Fără îndoială, antreprenorii noștri au un mare potențial. Într-un mediu economic ostil, tulbure, influențat politic mult prea mult, ei performează superb. Păi, dacă am aduce un antreprenor mare de afară în România, ar da faliment instant, vă spun eu”, spunea Valentin Tomșa, șeful filialei din România al gigantului software german SAP.

În afară de câteva orașe mari cu un nivel mai ridicat de trai, majoritatea consumatorilor din România au priorități primare. Nu au baie în casă și acces la canalizare. În România mai sunt 3,21 milioane de locuințe fără baie, iar o treime din case nu au acces la canalizare, potrivit datelor de la începutul anului trecut. Se vede că statul nu-și face treaba. Pentru acești oameni, internetul de mare viteză prin fibră optică, tehnologia 4G și smartphone-ul sunt ceva SF.

La începutul anului trecut, în România mai existau doar aproximativ 100 de localități (unde se află 0,07% din gospodării) fără rețele care să permită furnizarea de servicii de acces la internet în bandă largă (servicii care asigură o conexiune permanentă la internet la o viteză de descărcare a datelor mai mare de 144 kbps). Se vede că furnizorii de internet privați și-au făcut treaba. Dar asta nu înseamnă că dacă există acoperire aproape în toată țara, cei mai mulți cetățeni sunt conectați la internet. Prioritățile imediate pentru majoritatea românilor, după cum am spus mai sus, sunt altele. Astfel, la sfârșitul lui 2013, rata de penetrare la 100 de locuințe a internetului în bandă largă la puncte fixe era de doar 47%. Penetrarea conexiunilor la puncte mobile de mare viteză a ajuns la valoarea de 41%.

Înainte de a lua în calcul accesul la internet, oamenii gospodari se gândesc că mai au puțin de strâns și reușesc să instaleze boilerul ăla în baia la care lucrează de câțiva ani și în care au reușit să pună în sfârșit cada și gresia. Și, colac peste pupăză, pentru că nu au canalizare, au trebuit să investească și într-o fosă.

Atâta vreme cât statul va rămâne la nivelul de ineficiență de acum, România va avansa cu două viteze. Sectorul privat și orașele dezvoltate vor trăi într-o altă lume, mai apropiată de cea din vest, în timp ce restul țării nu va recupera din decalajul uriaș. Până când nu vom avea politicieni onești și cu viziune, care să iasă din „contractul” criminal cu sărăcia („eu îți dau o pomană electorală, să trăiești de pe azi pe mâine, tu-mi dai votul”), lucrurile nu se vor schimba. Statul va rămâne bătăușul din curtea școlii care trimite olimpicii să-i cumpere semințe, în loc să-i lasa să facă ce știu mai bine: să învețe și să se dezvolte.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri