– Sunteți un maestru al diplomației, vorbiți despre lucruri frumoase… – Nu. Vorbesc frumos despre lucruri urâte.
A fost prima oară când am simțit nevoia să revăd o conferință de presă. Teatrul Balșoi al diplomației ruse e fascinant. După ce, în fața Adunării Generale ONU, președintele Putin a performat în „Lacul lebedelor”, s-a declanșat „Spărgătorul de nuci” – bombardamentele Rusiei în Siria. Ieri, în fața corespondenților de presă, Lavrov a jucat „Frumoasa din pădurea adormită”, cu un talent remarcabil. N-a încurcat pașii, nu s-a îndepărat cu un milimetru de la litera și spiritual libretului, deși unele dintre întrebări au fost de-a dreptul tăioase.
Venerabila jurnalistă de la Associated Press a întrebat, impecabil de politicos, dacă acțiunile militare ale Rusiei în Siria sunt o strategie diversionistă menită să abată atenția de la situația din Ucraina. Răspunsul: „Nu pot comenta ceea ce niște minți bolnave prezintă presei. Mereu există percepții absurde asupra desfășurărilor în curs. Sper că nu împărtășiți această viziune și nimeni din această sală nu crede că, pentru a nu distrage atenția de la Ucraina, trebuie să nu lupți contra terorismului… Unele guverne, unii politicieni nu pot susține mai mult de o situație în același timp. Însă situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reclamă un răspuns urgent. Toată lumea spune că ISIS se extinde. La mai bine de un an de când coaliția condusă de Statele Unite a pornit războiul, ISIS s-a extins mai mult…”.
Corespondentul Al-Jazeera: „Coaliția condusă de Statele Unite luptă contra ISIS. Dumneavoastră spuneți că aviația rusă lovește teroriști. Spuneți-mi, vă rog, concret, care grupări credeți că sunt teroriste?” Lavrov: „Dacă arată ca un terorist, dacă acționează ca un terorist, dacă se mișcă precum un terorist, dacă luptă ca un terorist, e terorist. Nu?”.
Ministrul de Externe rus a nuanțat apoi ceea ce urma să sublinieze de câteva ori: „Cât privește țintele coaliției și țintele anunțate de Rusia, avem aceeași abordare – ISIS, An-Nusra și alte grupări teroriste”. (An-Nusra, declarată de Națiunile Unite încă din decembrie 2012 organizație teroristă, a fost recunoscută ca atare de Turcia – care a finanțat-o, alături de Arabia Saudită și Qatar, și e posibil s-o mai susțină încă – abia în iunie anul trecut, după ce comisese o serie de crime de război).
„Planificați să vă extindeți loviturile aeriene împotriva ISIS și în Irak?” a fost întrebat Lavrov. „Nu. Nu suntem invitați, nu suntem rugați, iar noi suntem politicoși, după cum știți. Nu ne ducem neinvitați”.
Faptul că guvernul sirian a invitat oficial, a rugat Rusia să i se alăture în lupta împotriva ISIS a fost un leitmotiv al conferinței de presă. Invitația Siriei, aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus și respectarea legislației internaționale, contrar acțiunilor coaliției conduse de Statele Unite, care nu posedă nici o bază legală de acțiune: „De peste un an, coaliția bombardează Siria, fără acordul guvernului sirian, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fără să informeze pe nimeni (…) Suntem cu adevărat interesați în colaborarea cu coaliția. Nu putem fi parte a coaliției, care operează fără mandatul Consiliul de Securitate și fără a cere acordul nici unei țări pe teritoriul căreia operează”.
În fine, în legătură cu legitimitatea Puterii de la Damasc – negată de Statele Unite și aliații acestora – ministrul de Externe rus a reafirmat că este „deplină”, reamintind că Obama n-ar fi putut negocia evacuarea arsenalului de arme chimice cu un regim ilegitim. Serghei Lavrov a „uitat” că înțelegerea fusese realizată între Washington și Moscova.