Întâi, a ieșit Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, care, printre altele, a pregătit terenul, aruncând, cu un zâmbet subțire, informația că „diaspora a votat cu Victor Ponta”.
Apoi, prost-dispus, a intrat prezidențiabilul Victor Ponta în platoul Antenei 3, luând loc lângă amicul contracandidat, Dan Diaconescu. Întrebat despre situația umilitoare, reclamată de votanții din străinătate, dl Ponta, premier al României, a răspuns: „A fost exact același număr de secții de vot ca și în 2009. Spre deosebire de 2009, prin măsurile luate de instituțiile statului, de data asta nu se mai fraudează votul. În 2009 s-a furat în diaspora. Acum, vedeți, la Paris, dacă nu se fraudează se face coadă”. El a exclus responsabilitatea guvernului („În rest, organizarea în secțiile de vot aparține – tot ce ține de organizare – AEP, iar BEC decide și noi asigurăm doar condițiile”) și, în consecință, nu le-a prezentat scuze alegătorilor plecați din țară.
Pe urmă, s-a cerut la telefon pe propriul post de televiziune, RTV, Sebastian Ghiță, deputat PSD cu mari ambiții politice și sufletul pereche al dlui Ponta, în materie de minciuni sfruntate. Cu o permanentă notă de arțag în voce, dl Ghiță a debitat următoarele: „Mulți dintre românii care au așteptat la coadă și care au dorit să voteze, dând o lecție tuturor, au votat Victor Ponta. Faptul că Victor Ponta și PSD reușesc astăzi să câștige diaspora este o chestiune pe care nu o putem masca cu mici mitinguri în România.[…] Votul românilor din diaspora nu va mai fi fraudat de nimeni. Faptul că acum sunt folosiți pentru a se face un procent în plus sau în minus pentru câștigul lui Klaus Iohannis este o greșeală. […] Din păcate, organizarea acestor alegeri a fost lăsată pe mâna unora care încă mai cred că își permit cu instituțiile statului să facă aranjamente politice. Nu au fost lăsați să voteze (românii din străinătate n.n.) de ambasadorii numiți de dvs. Este un aranjament cu cei care au condus România 10 ani”. După cum se poate lesne constata, dl Ghiță încununează eforturile domnilor Dragnea și Ponta, construind o teorie halucinantă, cu ajutorul căreia PSD, guvernul și candidatul să se scoată neprihăniți din rușinea organizării votului în străinătate. Potrivit acesteia, diaspora a fost și este majoritar pesedistă, dar ambasadorii băsiști i-au furat voturile în 2009 și i-au împiedicat pe oameni să voteze acum, ca să-l saboteze pe Victor Ponta.
Mai are rost să trimiți aceste personaje la Legea 370/2004, privind responsabilitatea directă a MAE în procesul de votare, să le arăți ce scriu oamenii pe forumuri, să le pui banda cu ce s-a scandat în fața ambasadelor?! Nu-i intereseză: adevărul nu există independent de voința lor, ci doar așa cum îl modelează ei. Sunt genul care, dacă ne-am dovedi oripilați că și-au ucis consoartele-n direct, ne-ar spune că, de fapt, le-au îmbrățișat, ca niște soți iubitori.
În străinătate, lucrează, neoficial, în jur de trei milioane de români, dar MAE a cerut BEC, printr-o adresă, să tipărească doar 600 000 de buletine de vot. Acestea nu acoperă nici măcar jumătate din totalul conaționalilor din Spania și Italia, al căror număr, potrivit Departamentului românilor de pretutindeni, se ridică la 1 621 204. Dorința de a vota, demonstrată de românii emigrați, transformă diaspora într-o adevărată forță electorală, care ar putea face diferența între candidați în turul doi, propulsându-l pe unul dintre ei în funcția de președinte al României. Îngrădirea dreptului de vot al diasporei, tratarea ei cu aroganță și învăluirea cu minciuni nu reprezintă cea mai deșteaptă strategie, deoarece fiecare român plecat are cel puțin o rudă rămasă acasă, care s-ar putea enerva. Dar, când minciuna e un modus vivendi, politicienii se destramă odată cu ea.