Prima pagină » Puterea Gândului » Tragedia pe care o plătim

Tragedia pe care o plătim

Tragedia pe care o plătim
Tragedia cumplită de la clubul Colectiv din Capitală - 30 de morți și 147 de răniți până duminică la ora 21.30 - aduce în discuție tragedia legilor nerespectate și de ce.

Autoritățile, începând de la președintele Klaus Iohannis,  până la primarul sectorului  4, Cristian Popescu Piedone își acoperă activitatea prin hârtii: legi avem, regulamente de funcționare avem, dar cei vinovați nu le respectă.

Președintele României constată că spațiul unde era clubul Colectiv era impropriu acomodării a 300-400 de oameni. Iar acum așteaptă cât mai rapid raportul autorităților.

Clubul funcționa pe ruina fabricii Pionierul, privatizată în 2006 și care acum aparține unei firme din Cipru. Asta apropos de proprietarii anonimi.

Primarul sectorul 4, pe raza căruia se află clubul, prezintă rapid tone de hârtii, ca niciodată, prin care spune că toate autorizațiile au fost date legal și că nu ar fi problema lui ce s-a întâmplat acolo, că proprietarii clubului au lăsat să intre mult mai mulți oameni decât au declarat în acte (80 versus 400). Dar clubul nu se deschisese ieri, ca să nu știi  ce se petrece acolo.

România are legi, are norme, are sute de instituții, are sute de mii de oameni angajați la stat care pot să verifice ce se întâmplă în jurul lor, pentru ce au dat aprobare, dar nu verifică.

Când pentru orice fel de autorizație birocratică ceri sau dai bani, că așa e obiceiul pământului, nu mai verifici ce e acolo. Pentru asta s-a plătit când s-a dat autorizație.

Suntem o țară a tonelor de hârtii pentru orice, numai pentru verificare nu. În spatele aproape tuturor afacerilor locale – baruri, restaurante, dus și strâns gunoiul, etc. – se află oameni de la vârful administrațieie locale sau naționale. Acestea sunt afacerile lor și nimeni  nu-i controlează. Adică nu se pot controla pe ei și să-și dea singuri amendă.

Ca să activezi pe piața cluburilor nu cu unul, ci cu mai multe, cum este cazul lui Costin Mincu, trebuie să ai spate puternic. Cluburile sunt un loc unde se plimbă mulți bani, fete, poate droguri și unde poate se fac înregistrări.

În actele oficiale, un club nu adună într-un an mai mult decât câtevas sute de mii de lei. În realitate, în acel spațiu de 200 sau 400 de metri pătrați se învârt poate sute de mii de euro într-un weekend. Controalele sunt numai la suprafață, câteva sticle de băutură nedeclarate, ceva țigări fără timbru și cam atât.  Să nu zică lumea că nu avem Fisc sau Gardă. Fiecare club are o protecție.

Legi avem dar sunt nerespectate pentru că nu se pot controla, amenda sau închide pe ei sau între ei.