Prima pagină » Puterea Gândului » Trump: Iranienii ne sunt profund nerecunoscători

Trump: Iranienii ne sunt profund nerecunoscători

Trump: Iranienii ne sunt profund nerecunoscători
Cu trei zile înainte de vizita oficială a premierului Netanyahu la Washington, "Israel Hayom" publică primul interviu acordat de președintele Donald J. Trump presei israeliene.

Cotidianul gratuit de mare tiraj „Israel astăzi” este un dar făcut, în urmă cu nouă ani, lui Netanyahu de prietenul său, magnatul jocurilor de noroc din Las Vegas, Sheldon Adelson. Miliardarul este unul dintre cei mai importanți sponsori ai Republicanilor și a contribuit la campania lui Trump cu zeci de milioane. De altfel, între ei există o veche simpatie. Într-una dintre serile săptămânii trecute, Trump l-a invitat pe Adelson la o cină privată, în care subiectul numărul unu a fost apropiata vizită a premierului israelian în Statele Unite. Octogenarul din Las Vegas a încercat, fără îndoială, să-l convingă pe septuagenarul de la Casa Albă, de crezul său: orice altceva decât soluția a două state în conflictul israeliano-palestinian. Ferească Dumnezeu să-i fi expus și una dintre ideile sale demente: problema Iranului poate fi rezolvată doar de americani și doar cu bomba atomică. (Dineul a fost probabil momentul în care patronul „Israel Hayom” a pertractat interviul).

Boaz Bismuth, cel care a discutat cu președintele Americii, e senior editorul de politică externă al publicației și un simpatizant entuziast al lui Trump – l-a însoțit în campania electorală, numărându-se printre puținii care au crezut în victorie. E motivul pentru care propozițiile interogative ale  lui Bismuth nu pun probleme importantului interlocutor. Există însă în răspunsurile Președintelui câteva nuanțe importante vizând Iranul.

Donald Trump se grăbește să-l invoce, înainte chiar de a fi întrebat: „Înțelegerea cu Iranul a fost un dezastru pentru Israel. E inimaginabil că a fost făcută. A fost prost negociată și executată. Totul în legătură cu înțelegerea aceea a fost ceva… Ca om al tranzacțiilor, înțeleg toate părțile. Înțeleg tranzacțiile proaste și tranzacțiile bune, dar această tranzacție nu e de înțeles. E dincolo de înțelegere. Si ai văzut cum a reacționat Iranul, în loc să facă ce ar fi trebuit, adică să mulțumească președintelui Obama că a făcut o astfel de afacere care i-a avantajat atât de mult. S-au simțit încurajați, chiar înainte de a părăsi el Casa Albă. E foarte rău că a fost făcută o înțelegere ca asta”. 

BOAZ BISMUTH: S-a afirmat recent că doriți să izolați Iranul și să vă asigurați că acesta nu va mai avea relații strânse cu Rusia. Cum veți face asta și ce poate face Israelul ca să vă ajute?

DONALD TRUMP: Ei bine, nu știu unde s-a afirmat asta. Nu crede că am spus-o vreodată cuiva. Tocmai am spus că eu cred că Iranul n-a apreciat incredibil de buna înțelegere pe care le-a oferit-o Barack Obama. Nu gândesc în termeni de izolare. Nu gândesc în termeni de nimic acum în legătură cu Iranul, decât că au fost extrem de nerecunoscători pentru de o înțelegere care s-a încheiat și care nu ar fi trebuit încheiată  niciodată. 

BOAZ BISMUTH: Dar poate fi ruptă, din moment ce este o înțelegere multilaterală?

DONALD TRUMP: Nu vreau să comentez pe tema asta. 

BOAZ BISMUTH: Ați impus recent noi sancțiuni Iranului, după ce a efectuat un test cu rachete balistice și ați declarat că nici un demers nu e exclus. Poate fi presat Iranul cu succes?

DONALD TRUMP: Vom vedea ce se va întâmpla cu Iranul. Nu vreau să comentez . Există mai multe abordări în legătură cu Iranul, atât bune cât și rele. Nu vreau să comentez. Nu vreau să discut despre ceea ce plănuiesc, nu sunt dintre cei care stau cu mâinile încrucișate și spun tuturor ce au de gând să facă. Deci, n-o să discut despre Iran. Dar, repet, cred că ar fi trebuit să trateze Statele Unite cu mult mai mult respect decât au făcut-o pentru excepționala afacere pe care au reușit  s-o facă cu un grup de națiuni care n-au avut un reper.

BOAZ BISMUTH: Dar ei nu sunt băieții buni în regiune. Ei sunt acum băieții răi.

DONALD TRUMP: Ei bine, cauzează o mulțime de nenorociri în Orientul Mijlociu, fără îndoială.

(James Mattis, Secretarul Apărării, declarase în urmă cu o săptămână că Iranul e „singurul mare sponsor al terorismului din lume”, iar la câteva zile Arabia Saudită a fost medaliată de CIA pentru succesele în lupta contra terorismului… ).