Trump la NATO: Articolul 5? Plătiți!
Tematica summitului de astăzi, așa cum a fost formulată dimineață, în conferinața de presă, de secretarul general Jens Stoltenberg: „Avem două puncte majore pe agendă: intensificarea rolului NATO în lupta contra terorismului și împărțirea echitabilă a sarcinilor în cadrul Alianței noastre”.
În spatele celor două puncte majore – care nu și-au aflat decât vagi și uneori contradictorii deslușiri în fața jurnaliștilor – se ascunde angoasa.
Liderii țărilor membre NATO așteaptă un angajament ferm din partea președintelui Statelor Unite, comandatul suprem al forțelor armate americane, prezent pentru prima oară la un summit al Alianței. Care n-a abordat niciodată subiectul garanțiilor de securitate, celebrul Articol 5 al Tratatului.
În fond, e același om care, după ce în martie 2016 declarase NATO „depășită, patru luni mai târziu izbucnea: „Protejăm țări de care majoritatea oamenilor din această încăpere n-au auzit niciodată! (…) Scutiți-mă!”.
E drept că, de când s-a instalat la Casa Albă, oameni-cheie ai Administrației, vicepreședintele Pence și Secretarul Apărării James Mattis au dat asigurări aliaților că Articolul 5 va fi respectat. Între timp, președintele Donald J. Trump a reevaluat NATO, ba i-a găsit și o misiune, așa cum îi mărturisea în aprilie lui Stoltenberg: „M-am plâns despre asta (locul, rolul și finanțarea NATO, n.m.) cu mult timp în urmă (un an și o lună, n.m.) și au făcut o schimbare – acum luptă împotriva terorismului. Am spus că era depășită. Nu mai e depășită”…
În urmă cu câteva minute, președintele Statelor Unite a rostit primele cuvinte. Ideea a fost: „Plătiți!”.
„23 dintre cele 28 de țări membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea europeană. Acest lucru nu este corect pentru contribuabilii din Statele Unite”. Are, desigur, dreptate. Însă are și nevoie, mai mult decât oricând, de simpatia publicului american.
„Nu vom renunța niciodată la hotărârea de a învinge terorismul și de a obține securitate, prosperitate și pace durabile (…) NATO trebuie să se concentreze pe viitor asupra terorismului și imigrației, precum și pe amenințările Rusiei la frontierele de est și sud ale NATO”.
Ultima parte a frazei pare a ne privi și pe noi, dar – deocamdată – nici un angajament explicit legat de Articolul 5.